سیستم پدافند هوایی مجهز به هوش مصنوعی میتواند خط سیر و هدف تخریبی سلاح را پیشبینی و در مدت زمان ۳ دقیقه به آن پاسخ دهد.
قدرتهای نظامی جهان در رقابت فشرده تسلیحاتی با یکدیگر و برای استفاده از تجهیزات مافوق صوت هستند که فرصتها و چالشهای جدیدی برای امنیت فضایی و هوایی به ارمغان آورده است. به همین دلیل شناسایی مسیر و اهداف برای مسائل دفاعی هوا و فضا اهمیت بالایی دارد.
یک سلاح مافوق صوت برخلاف موشکهای بالستیک متعارف میتوانند در فضا مانند سنگی که در روی آب میپرد، به چپ یا راست و در داخل و خارج جو حرکت کند و همین موضوع ردیابی و رهگیری آن را دشوارتر میکند. در سرعتهای ۵ ماخ یا بالاتر، زمان کمی برای پاسخگویی سیستم پدافند هوایی باقی میماند و عموماً اعتقاد بر این است که فناوری موجود نمیتواند یک موشک مافوق صوت را متوقف کند؛ اما محققین چینی بر این نظر هستند که هوش مصنوعی میتواند این وظیفه را بر عهده گیرد.
سیستمهای دفاعی معمولاً چیزی در مورد جرم، اندازه، شکل، سیستم کنترل آیرودینامیکی یا هدف سلاحهای دشمن نمیداند، اما هوش مصنوعی میتواند با تجزیه و تحلیل دادههای پرواز مشاهده شده حدس و گمان نسبتاً دقیقی داشته باشد.
یک موشک، هر چند پیشرفته یا سریع، از قوانین فیزیک خاصی پیروی میکند و هر حرکتی که انجام میدهد، نکات کوچک اما مفیدی را در مورد طراحی، قابلیتها و مأموریتهای خود برجا میگذارد؛ بنابراین، یک الگوریتم یادگیری ماشینی میتواند از دادههای جمعآوریشده در مراحل اولیه پرواز مافوق صوت برای محاسبه محتملترین دوره در مراحل پایانی پرواز استفاده کند. به گفته محققین تبدیل این نظریه به مدل عملیاتی آسان نبوده است. دادههای خام که از سوی سیستمهای هشدار جمع آوری شده شامل صداهای زیادی است که هوش مصنوعی را گمراه میکند و دادههای بسیار زیاد نیز میتواند رایانه را از کار بیندازد. برای مقابله با این مشکل، از یک الگوریتم مخصوص استفاده شده که میتواند به صورت خودکار صداها را از سیگنال حذف کند. الگوریتم برای حذف منابع محاسباتی عملکرد مغز انسان را با تمرکز بر آخرین و مهمترین دادهها تقلید میکند.
این مطالعه، اگرچه از هر هوش مصنوعی قبلی برای پیشبینی مسیر مافوق صوت پیچیدهتر است، اما سیستم جدید میتواند روی یک لپتاپ اجرا شود و در عرض ۱۵ ثانیه نتیجه بگیرد. آزمایشهای شبیهسازیشده نشان میدهد که این روش در برابر طیف وسیعی از سلاحهایی که با سرعت حداکثر ۱۲ ماخ پرواز میکنند، مؤثر و کارآمد بوده است.
چین و روسیه انواع مختلفی از سلاحهای مافوق صورت را در اختیار دارند در همین حال ایالات متحده نیز در تلاش برای رقابت در این عرصه است و آزمایشهای موفقیتآمیزی در این حوزه انجام داده است.
محققان نظامی اقدامات متقابل متعددی را پیشنهاد کردهاند، از جمله سیستمهای هشدار اولیه مبتنی بر فضا که میتوانند سلاح مافوق صوت را در مراحل اولیه یا میانی پرواز شناسایی و رهگیری کنند، لیزرهای پرقدرت که میتوانند حسگرها را کور یا نابود کنند یا موشکهایی که میتوانند با سرعت مافوق صوت نیز عمل کنند.
اما اغلب این فناوریها هنوز در مرحله توسعه هستند.
بر اساس گزارشها، نیروی دریایی چین توپ جدیدی را در ناوهای جنگی جدیدتر نصب کرده است که میتواند با شلیک ۱۰٫۰۰۰ گلوله در دقیقه در مسیر پیشبینیشده، بر یک سلاح مافوق صوت غلبه کند و آن را از بین برد.
هوش مصنوعی نقش بزرگی در دفاع از سلاحهای مافوق صوت ایفا میکند، اما اثربخشی آن به بسیاری از عوامل دیگر بستگی دارد.