از آنجا که پکن در رقابت با ایالات متحده برای رهبری فناوری جهان است، به دنبال شرکتهای موفق خصوصی چین است تا راهبرد نوآوری این کشور و تحقیقات پایهای در علوم و فناوری را که تا پیش از این تحت سلطه بخش دولتی بوده هدایت کنند.
خودکفایی در علوم پایه و نوآوریهای فناوری به عنوان ستون اصلی استراتژی توسعه چین برای پنج سال آینده تعیین شده است. این در حالی است که چین فقط در سال گذشته هزینه هنگفت 306 میلیارد دلاری برای واردات نیمههادیها را متحمل شده که تقریباً به اندازه کل بودجه 319 میلیارد دلاری تحقیق و توسعه این کشور بوده است.
بر اساس اطلاعات گمرک و اداره ملی آمار چین، واردات تراشه در سال 2019 به 2.2 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور رسید و انجمن صنایع نیمههادی چین پیشبینی میکند که امسال واردات تراشه به بیش از 300 میلیارد دلار برسد.
نیمههادیها به همراه سایر صنایع پیشرفته مانند هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی به لیست استراتژیهای اصلی تحقیقات تحت حمایت دولت چین در برنامه توسعه 2025-2021 اضافه شدهاند.
علاوه بر تأکید بر خودکفایی، در برنامه توسعه آینده چین بر بهبود روند تحقیق و توسعه این کشور و ارتقاء آن از تحقیقات اولیه به تحقیقات کاربردی و توسعهای با تکیه بر بخش خصوصی تاکید شده است.
طبق آخرین گزارش سازمان OECD که در ماه آگوست منتشر شد، چین از لحاظ مخارج تحقیق و توسعه، در سال 2018 از اتحادیه اروپا پیشی گرفت و دومین اقتصاد با هزینه بیشتر در زمینه تحقیق و توسعه تبدیل شد و به 80 درصدی رقم هزینههای ایالات متحده در زمینه تحقیق و توسعه رسید.
اما سرمایهگذاری چین در تحقیقات علوم پایه همچنان در مقایسه با اقتصادهای پیشرفته اندک است چراکه سرمایهگذاری چین در این بخش، تنها 0.12 درصد تولید ناخالص داخلی آن در سال 2018 بود در حالی که این رقم در آمریکا با 0.47 درصد و در ژاپن 0.41 درصد بود.
با این حال، شرکتهای چینی به طور چشمگیری هزینههای خود را برای تحقیقات پایه افزایش دادهاند، تغییری که میتواند این بخش را به طور اساسی ارتقا دهد.
حمایت از نقش شرکتهای خصوصی در تحقیقات نوآورانه، بخشی از برنامه جدید توسعه میانمدت چین است که شامل تخفیف مالیاتی برای هزینههای تحقیقات پایهای و همچنین کمک به ایجاد کنسرسیومهای نوآوری است.
این در حالی است که در 4 دهه اخیر بخش علوم و فناوری چین بهویژه در فناوریهای دارای اولویت و پروژههای بزرگ با تکیه بر منابع دولتی هدایت شده است؛ اما اکنون دولت چین قصد تغییر این رویکرد را به سمت انجام تحقیقات و نوآوریها از سوی شرکتهای خصوصی دارد.
در واقع بررسیها نشان داده که این مدل تحقیق و توسعه از بالا به پایین (از دولت به بخش خصوصی) کارآیی کاملی ندارد؛ بنابراین پکن در طراحی جدید بخش تحقیق و توسعه خود قصد دارد تمرکز انجام تحقیقات و نوآوریها را به شرکتهای خصوصی واگذار نماید.