اندیشکده آمریکایی RAND اخیرا در گزارشی به توانایی توسعه تسلیحاتی چین پرداخته و در بخشهایی از گزارش خود به مشکلات و ضعفهای این کشور اشاره کرده است.
بر اساس این گزارش، چین در حال شکل دادن یک تهدید تسلیحاتی و نظامی بر علیه آمریکا است، اما بسیاری از توسعههای انجام شده در این کشور در حوزه دفاعی حاصل سرقت فناوری اطلاعات بوده است.
بخش دیگری از تقویت تسلیحاتی نظامی چین بر اساس این تحقیق حاصل طرحهای مشترک و یا خریدهای نظامی از خارج بوده است.
بر اساس برآورد موسسه RAND توسعه نظامی به صورت خودجوش در چین صورت نگرفته و این کشور در حوزه کلیدی نظامی شامل زیردریاییهای پنهانکار، موتورهای هواپیما و نیمه هادیهای با کاربری سطح بالا برای مصارف نظامی دارای ضعف است.
کارشناسان این موسسه اعتقاد دارند که چین در حد زیادی نیازمند سرقت فناوریها و اطلاعات از کشورهای صاحب فناوری بوده و به همین دلیل همچنان در بخشهای کلیدی نظامی از کشوری مثل آمریکا عقبتر است.
در این گزارش همچنین به مسئله فساد در ارتش چین و بحث اعطاء قراردادهای تسلیحاتی و نظامی در این کشور به پیمانکاران دفاعی اشاره شده است و این مسئله پر رنگ شده که به دلیل نبوده نظارت کافی حجم فساد و رشوه گیری گستردهای در این حوزه رخ میدهد که باعث میشود کیفیت محصولات ارائه شده در سطح مطلوبی نباشد.
به نظر میرسد مسئله موتورهای هوایی همچنان برای چینیها یک مشکل باشد، چرا که بخشی از پرندههای رزمی ساخت این کشور یا با موتورهای روسی پرواز می کنند یا در صورت استفاده از موتورهای بومی بحثهایی مثل میزان اطمینان پذیری، عدم قدرت کافی و یا عمر پایین رخ میدهد.
در هفتههای اخیر دولت بایدن چندین شرکت جدید چینی را به جرم داشتن ارتباط و همکاری با ارتش این کشور در لیست سیاه قرار داده تا هر گونه داد و ست و خصوصات انتقال وسایل و یا فناوری به آنها صرفا با مجوز دولت انجام شود.
با این حال سیاستمداران جمهوریخواه همچنان سیاست بایدن نسبت به چین را ضعیف تلقی میکنند.
در عین حال سفارت چین در آمریکا به این گزارش واکنش داده و اعلام کرده که آمریکا در این سالها هرگز دلیل و سند محکمی برای ثابت کردن ادعای خود مبنی بر سرقت فناوریهای آمریکایی توسط چین را اعلام نکرده است.