دانشمندان چینی با موفقیت کروموزومهای موش را برای ایجاد اولین پستاندار جهان با ژنهای کاملاً برنامه ریزی شده نوترکیب کردند.
با استفاده از ابزار ویرایش ژن CRISPR ، محققان آکادمی علوم چین در پکن کروموزومهای موش را به بخشهای مختلف تقسیم کرده و آنها را در ترکیبهای مختلف دوباره تنظیم کردند تا بسته جدیدی از ژنها ایجاد شود، در نتیجه موشی را به نام “Xiao Zhu” بامبو کوچک را ایجاد کردند.
کروموزومها که DNA را در هستههای سلول نگه میدارند، از هم جدا میشوند و به طور طبیعی از طریق یک فرآیند پیچیده و ظریف به طور طبیعی نوترکیب میشوند. در گذشته، انسانها فقط موفق به تکرار روند کار در یک آزمایشگاه با موجودات تک سلولی مانند مخمر شده بودند.
این تیم تحقیقاتی با استفاده از کروموزومهای کوتاهتر و کاهش تعداد کل کروموزومها از ۲۰ جفت به ۱۹، آنها را قادر ساختند تا با وجود داشتن کروموزومهای کاملاً متفاوت از موشها در طبیعت، یک کاریوتیپ جدید در موشها ایجاد کنند.
به گفته لی، نویسنده اصلی مطالعه و پژوهشگر جانورشناسی در آکادمی علوم چین، “برای اولین بار در جهان، ما به بازآرایی کامل کروموزومی در پستانداران رسیدهایم و پیشرفت جدیدی در زیست شناسی مصنوعی ایجاد کردهایم، این تحقیق یک پیشرفت در فناوری مهندسی زیستی است و به درک تأثیر بازسازی در مقیاس بزرگ کروموزومهای پستانداران و به دست آوردن درک عمیقتری از مکانیسمهای مولکولی در رشد و توسعه، تکامل تولید مثل و حتی ایجاد یک گونه کمک میکند.”
به گفته دانشمندان، دستیابی به موفقیت آنها به طور بالقوه میتواند منجر به درمان شرایطی مانند ناباروری و بیماریهایی مانند سرطان شود، زیرا به محققان این امکان را میدهد تا کروموزومهای موجود در سلولهای پستانداران را مشاهده و کنترل کنند.