اسرائیل در سالهای اخیر به مکان جذابی برای سرمایهگذاری چینیها تبدیل شده است. بر اساس گزارش موسسه رند RAND، اسراییل هم در پروژه راه ابریشم جدید با چین همکاری دارد و هم پذیرنده سرمایهگذاریهای هایتک چینیها است.
از منظر چینیها اسرائیل به علت شهرتش در زمینه استارتاپ و جایگاه استراتژیکش در خاورمیانه، مکان مناسبی برای سرمایهگذاریهای مربوط به فناوریهای نوین است.
بر اساس بررسیها چین میلیاردها دلار در بخشهای زیرساختی و فناوری اسراییل، سرمایهگذاری کرده است.
جدول بالا آمار سرمایهگذاری مستقیم کشورها در اسرائیل در سال ۲۰۱۸ را نشان میدهد که آمریکا رتبه اول و چین رتبه پنجم را در اختیار دارد.
سرمایهگذاری مستقیم چین در اسراییل طی چند سال اخیر به شدت افزایش یافته است و از 375 میلیون دلار در سال ۲۰۱۶ به بیش از 4 میلیارد دلار در سا ل ۲۰۱۸ رسیده است.
البته این همه سرمایهگذاری چین در اسرائیل نیست زیرا حداقل 10 میلیارد دلار از سرمایهگذاری چینیها در اسرائیل به اسم کشورهای کوچکی همچون جزایر ویرجین یا جزایر کایمن انجام میشود.
اسرائیل با پذیرش روزافزون سرمایهگذاری چینیها میداند که موجب خشم آمریکا هم میشود، زیرا تنش و رقابت بین آمریکا و چین در حال افزایش مستمر است.
حضور چین در بنادر و سایر زیرساختهای اسرائیل ممکن است سبب توقف کمکهای نظامی آمریکا یا همکاریهای اسرائیل و آمریکا در زمینه فناوری شود.
این قطعاً ریسک بزرگی برای کشوری است که از لحاظ سرمایهگذاری و فناوری دفاعی، به آمریکا وابسته است.
چین در پروژههای زیرساختی متعددی در اسراییل مشغول شده است مثل ساخت خط آهن جدید سبک در تلآویو، دو بندر در حیفا و اشدود و تونلهای جدید در حیفا برای کاهش ترافیک.
یکی از دلایل راهبردی که چین را به توسعه همکاریها با اسرائیل مجاب کرده، جایگاه جغرافیایی حساس اسرائیل در نقطه اتصال اروپا و آسیا است. چین در سال ۲۰۱۲ در همین راستا قرارداد ساخت یک خط آهن جدید بین دریای سرخ و مدیترانه را با اسرائیل امضا کرد که به عنوان مکمل کانال سوئز مطرح بود. البته این پروژه هنوز به اتمام نرسیده است.
البته اسرائیل به این نکته واقف است که برخی شرکتهای چینی که اکنون در این رژیم در حال اجرای پروژه هستند، با دشمنان صهیونیستها هم همکاری دارند.
مثلا شرکت مهندسی خط آهن چین China Railway Engineering که بخشی از خط آهن تلآویو را میسازد، همزمان قراردادهایی هم در ایران برای احداث راهآهن دارد.
در نقشه فوق، پروژههای زیرساختی مهمی که چینیها در اسرائیل از سال ۲۰۰۸ تاکنون به عهده گرفتهاند، نشان داده شده است.
هماکنون شرکتهای چینی در بخشهای کشاورزی، بهداشت و فناوری اسرائیل مشغول به فعالیت و سرمایهگذاری هستند و حداقل ۵۴ شرکت چینی تاکنون بیش از ۵٫۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری نقدی یا تکنولوژیکی در اسرائیل کردهاند.
به نظر میرسد چین تلاش دارد از اکوسیستم استارتاپی اسرائیل برای همافزایی در زمینه پیشرفت تکنولوژی استفاده کند. اسرائیل هم میتواند از بازار بزرگ چین بهرهمند شود.
بسیاری از سرمایهگذاریهای تکنولوژیکی چین در اسرائیل در مواردی است که کاربرد نظامی هم دارد، مثل نیمهرسانهها، واقعیت مجازی و فناوریهای توانافزای پزشکی.
نکته مهم دیگر در سرمایهگذاری چین در اسرائیل این است که بخش اعظم مبادلات دو کشور مربوط به خرید شرکتهای بزرگ اسرائیلی توسط شرکتهای چینی است.
مثلاً شرکت ChemChina چین، غول فناوریهای کشاورزی اسرائیل یعنی Adama را خریداری کرده است.
جدول پایین نیز سرمایهگذاری شرکتهای چینی در اسرائیل را نشان میدهد.