در حالی که سازنده خودروهای برقی آمریکا، تسلا، خبر از افزایش فروش داده است و اخیراً سهام سه شرکت سازنده خودروهای برقی چینی هم در بورس نیویورک سر به فلک کشیدهاند، اما ناظران این صنعت میگویند همچنان خودروسازان متعارف چینی قدرت اصلی را در بازار خودروسازی این کشور در دست دارند.
پیتر چن، مهندس شرکت سازنده قطعات خودرو TRW، در این زمینه گفت: خودروسازان متداول هنوز از نظر توانایی تولید و شبکههای فروش، بر تولیدکنندگان خودروهای برقی برتری دارند.
بخش جدید خودروهای انرژی الکتریکی (NEV) چین که اتومبیلهای الکتریکی، هیبریدی و مجهز به سلول سوختی را در برمیگیرد، در نیمه دوم سال جاری تنها نقطه روشن در صنعت خودروهای برقی جهان بود، زیرا تعطیل شدن کارخانهها به دلیل ویروس کرونا باعث شد که کارخانههای غربی تعطیل شوند. البته یارانههای دولت چین و معافیتهای مالیاتی نیز در توسعه صنعت خودروهای برقی این کشور سهم موثری دارند.
پیشبینی میشود که صنعت خودروهای برقی فروش 1.8 میلیون خودرو را سال آینده میلادی گزارش کند، در حالی که برای کل سال 2020 تخمین زده میشود 1.29 میلیون دستگاه بفروشد. علاوه بر این انتظار میرود فروش این نوع خودروها در سال 2025 به 3 میلیون برسد.
انتظار میرود با توجه به حمایتهای دولت چین، افزایش قریبالوقوع تقاضا برای خودروهای برقی در بزرگترین بازار خودروی جهان را شاهد باشیم.
در مارس سال جاری، تسلا و سه رقیب محلی آن – NIO، Li Auto و Xpeng – حدود 13،700 واحد یا 24.5 درصد از کل فروش خودروهای برقی در چین را به خود اختصاص دادهاند. ماه گذشته، علیرغم فروش 35765 اتومبیل توسط این سه شرکت، آنها 21 درصد از مجموع فروش خودروهای برقی چین را به خود اختصاص دادند. مابقی سهم بازار در اختیار خودروهای برقی تولیدی توسط شرکتهای بزرگ خودروسازی متعارف است.
دادههای انجمن مسافربری چین نشان میدهد که خودروسازان متعارف، از جمله شرکتهای خودروساز مشترک بین غولهای خارجی و شرکتهای داخلی، سهم بیشتری از بازار خودروی چین را به دست آوردهاند. از بین 10 مارک پرفروش در ماه نوامبر، هشت مارک خودروساز داخلی بودند.
خودروی کوچک برقی ساختهشده توسط شرکت SAIC-GM-Wuling (شرکت سهجانبه با مشارکت بزرگترین خودروساز دولتی چین و جنرال موتورز)، با فروش 33،094 خودرو در نوامبر برای سومین ماه متوالی در جایگاه اول قرار گرفت. این در حالی است که تسلا 21604 دستگاه به فروش رساند و در جایگاه دوم قرار گرفت.
با این وجود خودروسازان متعارف همچنان در بازار خودروی چین برتری دارند. به عنوان مثال خودروساز برقی NIO حدود 180 نمایندگی در چین دارد که کمتر از 10 درصد شبکه فولکس واگن در این کشور است. فولکس واگن دارای سه سرمایهگذاری مشترک در چین است.