پکن که برای رفع نیازهای فراوان برآورده نشده کشور در حوزه بهداشت و همچنین برای ایجاد صنعت دارویی نوآورانه و دارای توان رقابت بینالمللی به عنوان بخشی از طرح کلان اصلاح ساختار اقتصادی تحت فشار قرار دارد، زیستفناوری را بهعنوان یکی از 10 بخش کلیدی معرفی کرده است که باید ذیل استراتژی صنعتی “ساخت چین 2025” توسعه یابند.
زیستفناوری (بیوتکنولوژی) چیست؟
طبق تعریف BIO، بزرگترین اتحادیه تجاری این صنعت در جهان، زیستفناوری “فرایندهای سلولی و زیستمولکولی را به خدمت میگیرد تا بتوان فناوریها و محصولاتی را توسعه داد که به بهبود زندگی ما و سلامت سیارهمان کمک میکنند”. به زبان ساده میتوان گفت زیستفناوری استفاده از ارگانیسمهای زنده یا ترکیبات به دست آمده از ارگانیسمهای زنده برای تولید محصولاتی است که برای انسان ارزشمند میباشند.
امروزه پیشرفتهای زیستفناوری در مبارزه با بیماریهای تهدید کننده زندگی و صعبالعلاج، افزایش تولید مواد غذایی، تامین انرژی پاکتر، و تولیدات صنعتی کارآمدتر و سازگارتر با محیط زیست به ما کمک میکند.
تعیین توالی ژنوم انسان را میتوان نقطه عطفی در تاریخ پزشکی دانست که امکان مطالعه ریشه ژنتیکی بیماریها را فراهم کرده است. هشتاد درصد از بیماریهای بزرگسالان ریشه ژنتیکی دارند که تحت تاثیر عوامل محیطی هم قرار میگیرد، و هزاران ژن مرتبط با ابتلای به بیماریها شناسایی شدهاند. در واقع بررسی ژنها و پروتئینها (ژنومیکس و پروتئومیکس)، مهندسی ژنتیک و کاربردهای آن منجر به ایجاد و توسعه ابزارهایی شده است که انقلابی در پیشگیری، تشخیص، درمان و معالجه قطعی بیماریها ایجاد کردهاند.
در مواجهه با این انقلاب و پتانسیل آن در این حوزهها، صنایع داروسازی و بهداشت و درمان سرمایهگذاری فزایندهای در زمینه محصولات بیوتکنولوژیک داشتهاند. هماکنون آمریکا، اتحادیه اروپا و چین میلیونها دلار برای کاربردهای طبی و دارویی زیستفناوری سرمایهگذاری میکنند.
پیشبینی فروش جهانی محصولات دارویی مرسوم و بیوتکنولوژیک (2020- 2008)
فروش جهانی داروهای بیوتکنولوژیک (2022- 2008)
مشکل سرطان در چین
شیوع سرطان در چین هنوز بسیار زیاد است و دولت علاوه بر روشهای سنتیتر درمان این بیماری، سعی دارد با تشویق و کمک به توسعه روشهای نوین درمان و پیشگیری با استفاده از زیستفناوری، مشکل را برطرف کند.
میزان بروز موارد جدید سرطان در چین در سال 2018 (درصد در همه سنین)
همچنین پکن مایل است در راستای جبران ضعفهای موجود در صنعت دارویی کشور گام بردارد. بر اساس استراتژی “ساخت چین 2025” که در سال 2015 رونمایی شد، اهداف مشخص 5 ساله و 10 ساله برای شرکتهای داروساز چینی تعیین شده است تا نوآوری خود را، بویژه در زمینههای زیستفناوری، توسعه بازارهای صادراتی و جایگزینی واردات ارتقا دهند.
شکوفایی زیستفناوری
با توجه به اهداف تعیین شده، دولت بودجه بخش خدمات درمانی و سلامت را افزایش داده است و سال گذشته این رقم به بیش از 100 میلیارد دلار آمریکا رسید. بعلاوه دولت چین سعی کرده تا نیروهای مستعدی که خارج از کشور کار میکنند را به بازگشت به وطن ترغیب کند. تا امروز بیش از دو میلیون نفر به این تماسها پاسخ دادهاند و حدود 250 هزار نفر از متخصصان علوم زیستی در شش سال گذشته به چین بازگشتهاند.
پارکهای تحقیقاتی علوم زیستی
هدف چین این است که ارزش بخش زیستفناوری تا سال 2020 به بیش از 4 درصد تولید ناخالص ملی کشور برسد. در نتیجه تعداد پارکهای تحقیقاتی علوم زیستی رشد چشمگیری داشته است.
بیشتر پارکهای تحقیق و توسعه زیستفناوری در منطقه گوانگژو متمرکز شدهاند، بطوریکه 93 پارک از مجموع 111 پارک زیستفناوری در این منطقه مستقر هستند
سرمایهگذاری چین در علوم زیستی
بین سالهای 2014 تا 2017 حدود 45 میلیارد دلار در شركتهای بیوتكنولوژی چین سرمایهگذاری شد که بیش از 12 میلیارد دلار آن مربوط به سرمایهگذاران خطرپذیر و سایر شرکتهای خصوصی چینی بود.
عرضههای عمومی اولیه برتر آسیا- اقیانوسیه، سال 2016