نشریه فایننشال تایمز در مطلبی به وضعیت پیشرفت چین در زمینه تحقیق و توسعه پرداخته است.
فایننشال تایمز با مقایسه انفجار تلسکوپ رادیویی Arecibo بنیاد ملی علوم آمریکا در پورتوریکو در اوایل دسامبر و همزمان فرود اولین سفینه فضایی چین روی کره ماه، از رشد چین در فناوریهای پیشرفته همچون فضانوردی خبر داده است.
با فرود فضاپیمای Chang’e-5 روی ماه، چین به سومین کشور جهان تبدیل شد که با موفقیت توانسته به ماه فضاپیما بفرستد و مواد روی ماه را برای تحقیق و آزمایش به زمین بازگرداند.
به نوشته فایننشال تایمز، در دهههای اخیر سرمایهگذاری دولت ایالات متحده در زمینه تحقیقات پیشرفته همچون علوم فضایی کاهش یافته است. با نرخ دلار ثابت، هزینههای سازمان ناسا نسبت به اوایل دهه 1970 بیش از نیمی کاهش یافته چراکه از آن زمان تاکنون هزینههای آن تقریباً ثابت مانده است. در سال 2019، کل هزینههای تحقیق و توسعه دولت آمریکا فقط 2.8 درصد از کل هزینههای دولت و 0.6 درصد از تولید ناخالص داخلی آمریکا را تشکیل میداد که کمترین میزان در 60 سال گذشته بوده است.
در همین حال، سرمایهگذاری چین در تحقیقات به شدت افزایش یافته است. در اجرای طرح ساخت چین 2025 از پنج سال پیش، پکن بیش از 900 صندوق نوآوری ایجاد کرد که درمجموع تقریباً 350 میلیارد دلار سرمایهگذاری جدید در زمینه تحقیق و توسعه را برنامهریزی کردهاند.
بررسی دوسالانه بنیاد ملی علوم ایالات متحده نشان میدهد که از سال 2000 تا 2017، هزینههای تحقیق و توسعه چین با نرخ سالانه به طور متوسط حدود 17 درصد رشد کرده و به آمریکا که همواره پیشگام نوآوری در جهان بوده نزدیک شده است. دادههای اولیه سال 2019 هم نشان میدهد که چین در کل هزینههای تحقیق و توسعه از ایالات متحده پیشی گرفته است.