واکنش چین به طرح آمریکا برای ممنوعیت آزمایش موشک‌های ضدماهواره

پکن طرح پیشنهادی آمریکا برای ممنوعیت آزمایش تسلیحات ضد ماهواره در فضا را به ترویج “کنترل تسلیحات تصنعی” و “توسعه واقعی نظامی” متهم کرد.

اتحادیه اروپا در مقاله‌ای که چندی پیش به سازمان ملل ارسال کرد، اعلام کرد که قصد دارد به طرح پیشنهادی ایالات متحده برای ممنوعیت آزمایش مخرب موشک‌های ضد ماهواره (ASAT) ملحق شود. تایید 27 کشور عضو اتحادیه اروپا – که اکثر آنها متحد ناتو هستند – تعداد کل کشورهای حامی را به 35 می‌رساند.

بیانیه اتحادیه اروپا پیش از نشست هفته آینده یک گروه کاری سازمان ملل در مورد کاهش تهدیدات فضایی در ژنو برای بحث در مورد ایمنی در مدار منتشر می‌شود.

چین و روسیه که هر دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند با طرح پیشنهادی ایالات متحده مخالفت کرده‌اند. ایالات متحده، چین، روسیه و هند آزمایش‌های تسلیحاتی را انجام داده‌اند که این طرح پیشنهادی به دنبال ممنوعیت آن است.

وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت که تعهد ایالات متحده فریبنده است زیرا “هیچ محدودیت اساسی برای نیروهای نظامی آمریکا در فضا تعیین نمی‌کند” و واشنگتن قبلاً به اندازه کافی آزمایش‌های موشکی صعود مستقیم انجام داده و انواع دیگری از سلاح‌های ضد ماهواره را توسعه داده است.

وانگ گفت که هدف واشنگتن حفظ و گسترش برتری نظامی یکجانبه خود از طریق تعهدات چند جانبه و دستیابی به گسترش واقعی نظامی تحت پوشش کنترل تسلیحات تصنعی است.

اتحادیه اروپا گفته که نگران است استفاده مخرب از ASAT تاثیرات گسترده و غیرقابل برگشتی بر محیط فضای بیرونی داشته باشد.

اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرد که تعهدش به حمایت از این ممنوعیت اقدامی فوری و اولیه با هدف جلوگیری از آسیب به محیط فضای بیرونی و در عین حال کمک به توسعه اقدامات بیشتر برای جلوگیری از مسابقه تسلیحاتی در فضا است.

وانگ بدتر شدن محیط امنیتی و تشدید مسابقه تسلیحاتی فضایی را ناشی از تلاش‌های ایالات متحده برای سلطه طلبی به جای آزمایش نوع خاصی از تسلیحات دانست.

وانگ گفت: ایالات متحده علناً فضا را به عنوان مرز جنگی اعلام کرده، به شدت نیروهای نظامی را برای فضا توسعه داده، یک اتحاد نظامی فضایی ایجاد کرده و باعث تقابل بین قدرت‌های بزرگ شده است.

ممنوعیت پیشنهادی توسط دولت جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده ارائه شده است. کامالا هریس، معاون رئیس جمهور آمریکا سال گذشته اعلام کرد که واشنگتن به طور یکجانبه به این آزمایشات پایان خواهد داد و در حال برنامه ریزی برای ارائه قطعنامه به سازمان ملل است.

دسامبر گذشته، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حمایت 155 کشور از این طرح، تعلیق غیرالزام آور آزمایش موشک‌های ضد ماهواره‌ای مخرب را تصویب کرد. چین، روسیه و 7 کشور دیگر با این اقدام مخالفت کردند، در حالی که هند و 8 کشور دیگر رای ممتنع دادند.

کاخ سفید در بیانیه‌ای مبنی بر تعهد خود به توقف آزمایش‌ها، آزمایش سال 2007 توسط چین و آزمایش مشابهی توسط روسیه در نوامبر 2021 را به عنوان نمونه‌هایی از “یکی از مبرم‌ترین تهدیدها برای امنیت و پایداری فضا” ذکر کرد .

اما چین استدلال کرده که تعهد ایالات متحده تهدیدات امنیتی واقعی در فضا را مورد توجه قرار نداده است و راه حل نهایی باید ممنوعیت کامل قانونی برای استقرار سلاح در فضا، استفاده از زور و تهدید به زور علیه اشیاء فضایی باشد.

وانگ در این باره گفت: ما امیدواریم که کشورهای مربوطه ذهنیت جنگ سرد را کنار بگذارند، از اتخاذ و اجرای سیاست‌های نظامی تهاجمی در فضا دست بردارند، و به مسیر درست مذاکره ابزارهای قانونی برای کنترل تسلیحات بازگردند.

منبع: scmp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *