واشنگتن از سیاست مدیریت آب پکن انتقاد میکند زیرا معتقد است چین با پر کردن مخازن آب خود، عامل خشکسالی در کشورهای همسایه شده است.
رودخانه مکونگ در مرز تایلند و لائوس واقع شده است. بخشی از این رودخانه در خاک چین جریان دارد و کشورهای پاییندست آن میانمار، کامبوج و ویتنام هستند.
چین با انتقاد از مواضع ایالات متحده در مورد سیاستهای رودخانه مکونگ، واشنگتن را به تلاش برای ایجاد افتراق بین پکن و همسایگانش متهم کرد.
وانگ ونبین، Wang Wenbin یک سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: چین و کشورهای همسایه در سالهای اخیر علیرغم انتقادات بیرونی، پیشرفت چشمگیری در همکاری در زمینه منابع آب داشتهاند.
بر اساس گزارش شین هوا، آژانس خبری رسمی چین، این موضع پکن در واکنش به پروژه جدید ایالات متحده بود که از ماهوارهها برای ردیابی سطح آب در سدهای چین در رودخانه مکونگ استفاده میکند و قصد دارد اطلاعات را به اطلاع عموم برساند.
مرکز استیمسون Stimson دادههایی را منتشر کرده که نشان میدهد در شش ماه گذشته چین بیش از حد متوسط بارندگی داشته است (هم باران و هم ذوب برف)، اما سدهای آن در لانچانگ Lancang – نام چینی مکونگ – بیش از هر زمان دیگر آب را نگه داشتهاند آن هم در حالی کشورهای پاییندست از خشکسالی بیسابقه رنج برد.
سخنگوی وزارت خارجه چین انکار کرد که چین باعث بروز مسئله خشکسالی در کشورهای دیگر شده است. او میگوید: چین از پیشنهادات سازنده کشورهای خارج از منطقه در مورد توسعه و استفاده از منابع آب توسط کشورهای واقع در محدوده مکونگ استقبال میکند، اما ما قاطعانه مخالف اقدامات سوء برای ایجاد افتراق بین خود هستیم.
وانگ گفت: سیستم مدیریت چین در رودخانه مکونگ به کاهش جریان آب در فصل مرطوب کمک میکند، در حالی که آن را در فصل خشک افزایش میدهد. وی افزود ماه گذشته چین نیز دادههای هیدرولوژیکی خود را با کشورهای منطقه مکونگ به اشتراک گذاشت.
وانگ گفت، از زمان ساخت نیروگاههای آبی در امتداد این رودخانه، مخازن آب را در فصل طغیان ذخیره میکنند تا بعداً در فصل خشک استفاده شود و از نوسان شدید جریان تخلیه جلوگیری میکند.
این در حالی است که مرکز استیمسون خاطرنشان کرده که طی سه دهه گذشته چین در حال ساخت سد در حوضه بالایی رودخانه مکونگ بوده و کشورهای پاییندست را نگران کرده است که ممکن است روزی چین شیر آب را قطع کند.