با ورود چین به عرصههای مختلف فناوری از جمله هوش مصنوعی، رایانش کوانتومی، بیوتکنولوژی، انرژیهای سبز، شبکههای 5G و نیمه رساناها، به نظر میرسد که این کشور بتواند رتبه ایالات متحده در زمینه فناوریهای روز قرن ۲۱ را طی یک دهه آینده تصاحب کند.
گزارشی جدید از دانشگاه هاروارد با عنوان «رقابت بزرگ: چین مقابل ایالات متحده در قرن بیست و یکم» به بررسی وضعیت دو کشور در زمینه فناوری طی سالهای آینده پرداخته است. طبق این گزارش، پیشرفت سریع چین برای چالش کشیدن سلطه آمریکا بر فناوریهای روز موجب شده تا توجه مقامات غربی به این پدیده جلب شود. همچنین ادعا شده است که در برخی عرصهها، چین توانسته به رتبه اول در میان سایر رقبا دست پیدا کند و در صورت طی مسیر فعلی میتواند در یک دهه آینده، از آمریکا عبور کند.
نوشته مرکز علوم و امور بینالملل بلفر تاکید میکند که تصاحب جایگاه ایالات متحده از سوی چین و تبدیل شدن به قدرت اول اقتصادی و فناوری دنیا، بسیار به واقعیت نزدیک است. نشریه رویترز چنین اتفاقی را با ارسال ماهواره اسپوتنیک از سوی شوروی مقایسه کرده است و آن را تقابل شرق و غرب برای نسل فعلی میداند. در حال حاضر چین موفق شده است به عنوان اولین تولیدکننده محصولات فناوری پیشرفته دست پیدا کند و تنها در سال ۲۰۲۰ توانسته ۲۵۰ میلیون رایانه، ۲۵ میلیون خودرو و ۱.۵ میلیارد گوشی هوشمند روانه بازار نماید.
دو ماه پیش، مقامات اطلاعاتی ایالات متحده به شرکتهای فناوری این کشور هشدار داده بودند که مراقب همکاری با شرکای چینی خود (و به طور کلی کشور چین) باشند. این نگرانی در زمینههای حساسی مثل رایانش کوانتومی، علوم زیستی، نیمه رساناها و سیستمهای خود مختار شدت بیشتری پیدا میکند. در ادامه گزارش اذعان شده است که در انقلابهای فناوری قبلی، چین کشوری فقیر بود؛ اما پیشرفت چشمگیر آن در سالهای اخیر موجب شده است تا اکنون از منابع و نیروهای انسانی کافی برای رهبری این عرصه برخوردار باشد.