حدود دو سال پیش، دولت چین آخرین استراتژی خود را برای رقابت با دنیای غرب منتشر کرد. چین به دنبال آن است که شهرهای گوانگدونگ – هنگکنگ – شنجن را از منطقه سیلیکون ولی در آمریکا بزرگتر کند.
نفت جدید در دنیای فناوری، نیمههادیها است. منطقه بزرگ خلیج چین جایی است که تمام حفاریهای جدید اتفاق میافتد.
حدود دو سال پیش، دولت چین آخرین استراتژی خود را برای رقابت با دنیای غرب، یعنی ایالات متحده منتشر کرد. چین به دنبال آن است که شهرهای گوانگدونگ – هنگکنگ – شنجن را از منطقه سیلیکون ولی در آمریکا بزرگتر کند.
طبق اعلام انجمن صنعت نیمههادی، ایالات متحده فقط 12درصد از ظرفیت تولیدات نیمههادی جهانی را در اختیار دارد در حالی که بیش از 80درصد از این ظرفیت در آسیا قرار دارد. افزایش هزینهها و یارانه دولتهای خارجی به صنایع نیمههادی موجب ضرر قابل توجه برای شرکتهای نیمههادی ایالات متحده شده که هنوز هم سرمایههای قابل توجهی در داخل کشور انجام میدهند.
گروه استراتژی چین که شامل اریک اشمیت، مدیر اجرایی سابق گوگل است، اعلام کرده که ایالات متحده باید به طور جدی منفک کردن برخی از فناوریها از چین را بررسی کند. در غیر این صورت، ارائه دانش فنی به چین خطرناک است، زیرا چینیها آن را تکثیر و تجاریسازی میکنند و سپس در تولید و طراحی تراشه از ایالات متحده پیشی میگیرند.
در این گزارش آمده است: رهبری فناوری آمریکا مزیت حیاتی است که در حال حاضر در معرض خطر است، زیرا چین میتواند از ایالات متحده سبقت بگیرد.
چین همچنین با تایوان، کشوری که ادعا میکند مالک آن است، و کره جنوبی، کشوری که وفاداری بیشتری با ایالات متحده دارد اما منافع مالی آن به طور فزایندهای با تقاضای چین گره خورده است، همکاری میکند.
ایالات متحده در تلاش است تا مانع دسترسی شرکتهای چینی، خصوصاً هوآوی به تراشهها شود و از سال گذشته تاکنون محدودیتهایی را بر فروش تراشه از سوی تایوان به چین وضع کرده است.
تقاضای چین برای واردات تراشه از 20 سال گذشته تاکنون از واردات نفت بیشتر شده است.
مشخص نیست که آیا تقاضای چین برای تراشه باعث کمبود تراشه موردنیاز صنعت خودرو در حال حاضر شده است یا خیر، اما احتمال آن زیاد است.
تحلیلگران TS Lombard ، هفته گذشته در گزارشی نوشتند که شتاب سریع اینترنت اشیا برای همیشه نیمههادیها را جلوتر از نفت به عنوان کالای اصلی جهان دارای رشد پیش میبرد.
این در حالی است که کمبود تراشه، بزرگترین خودروساز آمریکا یعنی جنرال موتورز را مجبور به کاهش تولید در چهار کارخانه خود در ایالات متحده، کانادا، مکزیک و کره جنوبی کرده است.
در حال حاضر، سازندگان تراشههای آمریکایی مانند Advanced Micron Devices در طراحی و فروش نیمههادیها با 45 تا 50 درصد از فروش جهانی، جهان را رهبری میکنند.
اما گزارش TS Lombard نشان میدهد، تولید تراشه به آسیا منتقل شده و موقعیت تجاری آمریکا در این زمینه به خطر افتاده است.
در حال حاضر، تایوان و کره جنوبی 83درصد از تولید جهانی تراشه پردازنده و 70درصد از تراشه حافظه را تشکیل میدهند. این برتری آسیا به لطف منطقه خلیج بزرگ چین ادامه خواهد یافت.
در تاریخ 2 فوریه، راب پورتمن، عضو سنای آمریکا، به نمایندگی از ایالتهای تولیدکننده خودرو، نامهای به مدیر جدید شورای اقتصاد ملی آمریکا فرستاد و از وی خواست با همکاری کنگره برای رفع کمبود نیمههادی در صنعت خودرو تلاش کند.
در این نامه آمده است: این کمبود، بهبود اقتصادی ما را پس از همهگیری کرونا تهدید میکند که عواقب آن بهویژه در مناطق خودروساز شدیدتر است. ما از شما میخواهیم برای رفع کمبود نیمههادی جهانی با ما همکاری کنید.
سناتورها از کاخ سفید خواستند تا بودجه لازم برای اجرای مقررات مربوط به نیمههادی را در جدیدترین قانون مجوز دفاع ملی تأمین کند که باعث تقویت تولید نیمههادیها و انگیزه تولید داخلی نیمههادیها در آینده میشود.