بازار فروش پرندههای بدون سرشین مسلح مدتی است که تبدیل به مرکز توجهات و رقابتهای داغ بین چند کشور خاص شده و برای اولین بار میتوان گفت که ایالات متحده آمریکا در این بازار تا حدی عقب مانده و به تازگی قصد دارد که وارد این بخش شود و اولین حرکت خود را با فروش پهپادهای مسلح به امارات انجام داده است.
بحث فروش پرندههای بدون سرنشین مسلح و محدودیتهای آن به دوران قبل از پایان جنگ و به صورت دقیق سال 1987 است که صادرات موشکها و پرندههای بدون سرنشین با برد بیش از 500 کیلومتر و محموله 300 کیلوگرم را ممنوع میکرد.
بسیاری از کشورها به این پیمان ملحق شدند، اما از همان ابتدا چین به این توافق وارد نشد.
در فضای پس از 11 سپتامبر استفاده از پهپادها برای بحث شناسایی و حملات هوا به سطح توسط آمریکا با شدت بالا آغاز شده و تقریبا تا آغاز جدید دهه میلادی صرفا آمریکا، انگلستان و اسراییل دارندگان فناوری ساخت پهپادهای مسلح عملیاتی بودند.
اما در دهه جدید بازیگران جدیدی مثل ترکیه ، ایران و چین وارد این رقابت شدند و بروز درگیریهای شدید در منطقه خاورمیانه در این دهه باعث رشد فناوریها و البته تقاضا برای پرندههای بدون سرنشین مسلح شد.
ایالات متحده آمریکا با وجود مکرر درخواست متحدان نزدیک خود مثل عربستان و امارات برای فروش پهپادهای مسلح همچنان از فروش آنها به این کشورها سر باز زد و در این جا بود که چین وارد بازار فروش شد.
حجم بسیار زیادی از پهپادهای مسلح چینی در کشورهای مختلف منطقه غرب آسیا و شمال عراق به فروش رفت.
عریستان سعودی، امارات، عراق، اردن و مصر از جمله مشتریهای این پرندههای بدون سرنشین به حساب میآیند.
این پرندههای بدون سرنشین چینی خصوصا در یمن، عراق و مرزهای مصر و لیبی در حجم بالایی مورد استفاده رزمی قرار گرفتند.
چین به نوعی اولین کشوری بود که صادرات پهپادهای مسلح در مقادیر بالا را آغاز کرد.
کارشناسان اعتقاد دارند یکی دیگر از دلایل موفقیت چین در این زمینه این است که چین بر خلاف دولتهای غربی در امور داخلی و مسائلی مثل حقوق بشر یا درگیر بودن کشور مورد نظر در درگیریهای داخلی و خارجی کاری نداشته و محصول مورد نظر را در اختیار مشتری قرار میدهد.
حالا و با عقب افتادن در این بخش آمریکا تلاش دارد تا جایگاه خود در این بخش را بازیابی کند.
ترامپ رییس جمهور آمریکا اخیرا با دستوراتی تغییراتی را در مفاد مد نظر آمریکا در قرارداد محدودیتهای موشکی مربوط به سال 1987 داده و به نوعی پهپاد ریپر را در دسته سامانههای رده 2 قرار داده و به این ترتیب امکان صادرات آنها را فراهم کرده است.