کنگره آمریکا قصد دارد در لایحه دفاعی جدید این کشور، وزارت دفاع را ملزم به تجدیدنظر در ارسال تجهیزات نظامی یا نیرو به کشورهایی کند که از فناوری ارتباطات نسل پنجم چینی استفاده میکنند.
به نظر میرسد این طرح که بیش از هزار صفحه از پیشنویس نهایی لایحه سالانه دفاع ملی آمریکا را در برمیگیرد، برای تحت فشار قرار دادن غولهای مخابراتی چین یعنی هوآوی و زد.تی.ای است که سازنده فناوری شبکه و ارتباطات معروف به نسل پنجم اینترنت هستند.
این ایده در حالی مطرح میشود که دولت ترامپ ماهها تلاش کرده است تا متحدان آمریکایی را تحت فشار قرار دهد تا از فناوری نسل پنجم چینی دور شوند، چراکه به اعتقاد آمریکا، این فناوری یک خطر امنیتی است و به پکن امکان میدهد به راحتی ارتباطات حساس را رهگیری کند.
لایحه دفاعیه جدید آمریکا اندکی پس از آن منتشر شد که جان راتکلیف رئیس اطلاعات ملی آمریکا در اقدامی بیسابقه، به طور علنی یک کشور خاص خارجی – چین – را به عنوان تهدید شماره 1 برای ایالات متحده اعلام کرد و هوآوی را از جمله دلایل خود برای این امر ذکر کرد.
وی در مقالهای که روز پنجشنبه در وال استریت ژورنال منتشر شد نوشت: من شخصاً به متحدان آمریکایی گفتهام که استفاده از چنین فناوری متعلق به چینی، توانایی آمریکا را در به اشتراک گذاشتن اطلاعات حیاتی با آنها به شدت محدود خواهد کرد.
در ماههای اخیر شاهد اقدامات فراوان دولت آمریکا برای تحت فشار قرار دادن غولهای مخابراتی چین بودهایم.
بر اساس دستورالعمل وزارت بازرگانی ایالات متحده در ماه آگوست، هر شرکتی که بخواهد محصولات هوآوی تولیدشده با فناوری ایالات متحده را در هر مکانی را بفروشد، به مجوز نیاز دارد.
در همین حال، مایک پمپئو وزیر امور خارجه از متحدان آمریکایی بارها خواسته است که به طرح «شبکه پاک» بپیوندند که اساساً برای جلوگیری از فناوری نسل پنجم چین است. وی ماه گذشته گفت که تاکنون بیش از 50 کشور به این کشور پیوستهاند.
با فشارهای کاخ سفید، در ماه جولای انگلیس اعلام کرد استفاده از تجهیزات هوآوی را در شبکههای خود ممنوع میکند.
بخش مربوط به اینترنت نسل پنجم در قانون مجوز دفاع ملی سالانه آمریکا که انتظار میرود کنگره در روزهای آینده به آن رأی دهد، نشان میدهد که جو بایدن رئیسجمهور منتخب، تحت فشار شدید دوحزبی در کنگره برای اتخاذ موضع تند علیه چین قرار خواهد داشت.
پیشرفتهای چین در فناوری نسل پنجم و تلاشهای آن برای نصب این فناوری در کشورهای مختلف جهان، واکنشهایی را در واشنگتن ایجاد کرده است، زیرا شرکتهای مخابراتی آمریکا تاکنون در زمینه راهاندازی این فناوری پیشرفت محدودی داشتهاند.