ظرفیت پالایش نفت چین همچنان در حال افزایش است، به طور متوسط میزان استفاده از پالایشگاههای مستقل چین در استان شاندونگ در حدود 70.4 درصد در سال 2020 بود که حدود 6 درصد از نرخ 64.2 درصدی در سال 2019 بیشتر بود. این در حالی است که به گزارش S&P Global Platts، ارائهدهنده اخبار و دادههای صنعت انرژی، در سایر نقاط جهان به علت شیوع کرونا، عملیات پالایشی رو به کاهش بود.
افزایش ظرفیت پالایشی چین در سال 2020 به دلیل پایین بودن قیمت نفت خام بود که منجر به بالا نگه داشتن توان تولیدی پالایشگاهها شد. عامل دیگر هم رشد مطلوب فعالیتهای اقتصادی در چین، به لطف کنترل شیوع کرونا، بود.
استان ساحلی شاندونگ بیش از 70 درصد پالایشگاههای نفت مستقل چین را در اختیار دارد که اکثر آنها دارای مالکان خصوصی هستند.
میانگین استفاده از پالایشگاههای نفت مستقل چین در فوریه سال گذشته به کمترین میزان یعنی 43.8 درصد و در ماه ژوئن به بالاترین رقم 79 درصد رسید.
این در حالی است که پس از ماهها تقاضای کم و موجودی زیاد انبارها، پالایشگاهها در سایر نقاط جهان با نرخ بهرهبرداری پایینی فعالیت میکردند.
چین، دومین مصرفکننده بزرگ سوخت در جهان است. شرکت China Petroleum & Chemical Corp (معروف به Sinopec)، بزرگترین شرکت پالایشی آسیا است که بخشی از سهم خود را در بازار به پالایشگاههای نفتی مستقل داده است.
پالایشگاههای نفت مستقل سال گذشته تاسیسات قدیمی را اصلاح یا تعطیل کردهاند که این امر به آنها بازدهی بیشتری داده است.
پیشبینی میشود تخصیص سهم بازار برای امسال بیش از حد کافی باشد و صادرات محصولاتی مانند بنزین و گازوئیل در نیمه اول سال آینده احتمالاً شاهد افزایش خواهد بود.
در صورت استفاده گسترده از واکسنهای COVID-19 پیشبینی میشود به لطف بهبود تقاضا امسال فروش خارج از کشور محصولات پالایشی چین رشد کند.
انتظار میرود در سال جاری فضای بیشتری برای چین برای فروش محصولات نفتی خود در خارج از کشور وجود داشته باشد، زیرا تقاضا برای برخی از محصولات مانند بنزین و گازوئیل ممکن است در بسیاری از کشورها با ایمنسازی واکسن رشد نسبتاً شدیدی داشته باشد.
چین گفته است که با توسعه اختیارات تصمیمگیری بیشتر به پالایشگاهها و شرکتهای نفتی، به آنها امکان مدیریت بهتر صادرات فرآوردههای نفتی را میدهد.
وزارت بازرگانی چین به تازگی اولین بخش از فرآوردههای نفتی تصفیهشده را برای سال جاری ارسال کرده است که مجموعاً 29.5 میلیون تن است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 5.4 درصد افزایش داشته است.
این وزارتخانه همچنین پس از اعطای مجوز صادرات فرآورده نفتی به Zhejiang Petroleum & Chemical، اولین مجوز صادر شده به یک پالایشگاه خصوصی، به تازگی تفکیک سهمیه صادراتی تعیینشده برای هر محصول نفتی خاص را با هدف افزایش انعطافپذیری برنامهریزی صادرات حذف کرده است.
در ماه نوامبر، این وزارتخانه دو شرکت Zhejiang Petroleum & Chemical و China North Industries Group Corp Ltd را به لیست شرکتهای صادرکننده سوخت افزود. این لیست قبلاً فقط به پنج شرکت محدود شده بود.
پانگ گوانگلیان، معاون دبیرکل فدراسیون صنایع نفتی و شیمیایی چین هم در این باره گفت: با وجود شرکتهای بزرگ یکپارچه تصفیه و پالایش در چین که قصد صادرات دارند، انتظار میرود سهمیه صادراتی بیشتری به آنها اعطا شود.
وی گفت: بازار داخلی فرآوردههای نفتی تصفیهشده با رقابت شدید، توسط مصرفکنندگان نهایی مشخص میشود و لازم است که پالایشگاهها به دنبال صادرات باشند.
Bloomberg New Energy Finance پیشتر تخمین زده بود که همکاری بیشتری بین شرکتهای خارجی و شرکتهای مستقل نفتی چین ایجاد خواهد شد.
به گفته هان بینگ، مدیر بازاریابی شرکت پتروچینا، احتمالاً امسال به علت رشد ظرفیت پالایش و محدودیت فروش محصولات نفتی در خارج از کشور، میزان بهرهبرداری از پالایشگاههای چینی کمتر از سال گذشته خواهد بود.
دادههای S&P Global Platts نشان میدهد این کشور امسال 440،000 بشکه در روز یا 22 میلیون تن در سال ظرفیت جدید پالایشی ایجاد میکند، علاوه بر 260،000 بشکه در روزی که سال گذشته اضافه کرد.
بر این اساس، صادرات بنزین، گازوئیل و سوخت هواپیمایی در چین امسال نسبت به سال گذشته باثباتتر خواهد بود.