بر اساس گزارش والاستریت ژورنال، چینیها که در دهههای اخیر نقش اندکی در تولید استانداردهای بینالمللی در زمینه صنعت و فناوری داشتهاند، اکنون هزینه فراوانی برای افزایش سهم خود میکنند.
استانداردهای صنعتی که طی دههها توسط ایالات متحده و متحدانش ایجاد شده است، ماتریسی نامرئی از قوانین را تشکیل میدهد که بازار جهانی را پشتیبانی میکند.
این استانداردها منعکسکننده اجماع نهادهای بینالمللی است که مدتها تحت سلطه کارشناسان فنی غربی قرار داشت. چین اکنون میخواهد در این زمینه در آینده پیشگام شود.
پکن با استفاده از بودجه دولت و نفوذ سیاسی سعی در تعریف استانداردهایی برای همه فناوریهای پیشرفته که شامل ارتباطات از راه دور، انتقال برق و هوش مصنوعی میشود، دارد.
کمیسیون بررسی اقتصادی و امنیتی روابط ایالات متحده و چین در کنگره آمریکا در ماه دسامبر اعلام کرد: تسلط بر استانداردهای فنی زیربنای فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و سایر زمینههای در حال ظهور از آرمانهای پکن است.
تلاشهای چین ناشی از تمایل به پیشی گرفتن از غرب و همچنین کسب سود است. استانداردهای مبتنی بر فناوریهای ثبتشده، اغلب کاربران را مجبور به پرداخت هزینههای صدور مجوز میکند. به عنوان مثال شرکتهای نوکیا و کوالکام، سالانه میلیاردها دلار از حق ثبت اختراعاتی که سیستمهای تلفن همراه ساخته شده توسط رقبا را پشتیبانی میکنند، کسب میکنند.
چین ترجیح میدهد با طراحی استانداردهایی متناسب با فناوریهای توسعهیافته توسط شرکتهای خود، این درآمد را به دست آورد. با تصمیمگیری در مورد نسل جدیدی از فناوریهای وابسته به شبکههای نسل پنجم، از جمله وسایل نقلیه بدون راننده، به اصطلاح شهرهای هوشمند و اینترنت اشیا و پیشرفتهایی که دنیای دیجیتال و فیزیکی را به یکدیگر متصل میکند، استانداردها فوریت بیشتری پیدا میکنند.
آکیرا آماری وزیر تجارت پیشین ژاپن، که اکنون رئیس بخشی از حزب حاکم ژاپن در زمینه دیجیتالسازی جامعه است، گفت: چین در حال ترویج استانداردهایی است که میتواند صادرات را برای شرکتهای دارای پیوند به پکن تقویت کند.
وی گفت: اگر محصولات چینی برای جمعآوری دادهها تنظیمشده باشد، شما باید بر این فرض کار کنید که همه چیز به دولت چین ختم میشود.
پکن قصد دارد به زودی از China Standards 2035 که یک طرح بلندپروازانه برای رهبری در این زمینه است، رونمایی کند.
دای هونگ، عضو کمیته ملی مدیریت استاندارد چین، هنگام رونمایی از این پروژه در سال 2018، گفت: استانداردهای فنی جهانی هنوز در مرحله شکلگیری هستند. این به صنعت و استانداردهای چین این فرصت را میدهد تا از دنیا پیشی بگیرند.
مقامات چینی حداقل چهار سازمان استاندارد جهانی را هدایت میکنند، از جمله اتحادیه بینالمللی ارتباطات از راه دور، نهادی از سازمان ملل برای ارتباطات تلفنی و اینترنتی و کمیسیون بینالمللی الکتروتکنیک، یک گروه صنعتی حاکم بر فناوریهای الکتریکی و الکترونیکی.
از سال 2015 تا 2017، یک مقام چینی ریاست سازمان بینالمللی استاندارد را بر عهده داشت، گروهی تحت هدایت صنعت موسوم به ISO که استانداردهای خود را برای همه موارد از کفش و سیستمهای مدیریتی گرفته تا روغنهای اساسی و اسباببازیها میفروشد.
صعود چین در استانداردسازی همزمان با رکود در میان رهبران دیرینه جهان است. در دبیرخانههای ISO و گروههای مشابه، نمایندگان چینی تقریباً دو برابر نسبت به یک دهه قبل، پست دارند. این در حالی است که تعداد مناصب اشغالشده توسط قدرتهای قدیمی سازمانهای استاندارد بینالمللی – از جمله ایالات متحده، آلمان و انگلیس – نسبتاً ثابت مانده است.
در حالی بودجه چین در زمینه تولید استانداردهای بینالمللی افزایش یافته که بودجه غربیها برای توسعه استانداردها کاهش یافته است.
در سالهای اخیر شرکت هواوی در اجلاس بینالمللی تلاش بسیاری کرده تا دیدگاههای خود در زمینه استانداردهای مرتبط با فناوری نسل پنجم را تحمیل کند.