«افق غربی چین: پکن و ژئوپلیتیک اوراسیا» عنوان اثری است که انتشارات آکسفورد به تازگی آن را به دنیای نشر معرفی کرده است.
در دهههای گذشته، رقابت چین و آمریکا تبدیل به پارادیمی از روابط بینالملل و نفوذ راهبردی، پویایی سیاسی و اقتصادی در منطقه اوراسیا شده است. دنیل مارکی استاد دانشگاه جان هاپکینز نویسنده این کتاب به دنبال مطرح کردن این مساله و نفوذ چین در اوراسیا به طور گسترده است. وی با بررسی آرمانهای سیاست خارجی چین و اهمیت اقتصادی و سیاسی در حال رشد آن، به دنبال نشان دادن این مساله است که چگونه این کشور تبدیل به یک بازیگر کلیدی در منطقه اوراسیا شده است و منافع آمریکا را در منطقه به چالش میکشد.
دغدغه اصلی کتاب این است که چگونه سیاستهای چینی در جنوب آسیا، آسیای مرکزی و خاورمیانه ایالات متحده را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین نویسنده بخش اعظمی از کتاب را به سیاستهای چین در قبال بازیگران منطقهای همچون هند، پاکستان، قزاقستان، عربستان سعودی و ایران با تاکید ویژه بر رقابتهای هندی- پاکستانی، ایرانی- سعودی و چینی- آمریکایی اختصاص داده است.
این کتاب به طور ضمنی بحث میکند که برای درک فعالیتهای فرامرزی چین، بسیار اهمیت دارد که فاکتورهای ژئوپلتیکی و شرایط داخلی کشورهای شریک چین را مدنظر قرار دهیم.
لحن کتاب واقع گرایانه است و چین به عنوان تهدیدی برای برتری آمریکا و موقعیت هژمونیک آن در توازن قدرت حاکم در منطقه اوراسیا نشان داده شده است. به همین خاطر،احتمالاً نویسنده کمکهای چینیها برای کشورهای اوراسیا از طریق طرح یک کمربند یک جاده و راه ابریشم دیجیتال را دست کم گرفته است. بااین وجود، این کتاب دو دست آورد ارزشمند و نوآورانه برای خوانندگان به ارمغان آورده است. اول، نویسنده اشاره میکند که منطقه اوراسیا میتواند آینده رقابت ژئوپلتیکی جهانی بین آمریکا و چین را رقم بزند. و دوم اینکه، این کتاب آرمانها، تواناییها و روابط پکن را با بازیگران کلیدی در منطقه اوراسیا مورد ارزیابی قرار میدهد که این امر با ارائه رویکردی جدید برای خوانندگان جهت درک تحولات نظامی،اقتصادی و سیاسی محقق میگردد.
سلام و احترام
کتاب مذکور به فارسی ترجمه شد.