رشد سریع فروش تسلیحات چین در خاورمیانه

چین و تا حدی روسیه از هر فرصتی برای فروش سلاح در منطقه خاورمیانه و خصوصا به کشورهایی که متحدان قدیمی آمریکا هستند استفاده می‌کنند.

دولت بایدن بعد از یک سری از کش و قوس‌های اولیه با فروش بسته تسلیحات به ارزش 23 میلیارد دلار به امارات موافقت کرد.

این بسته شامل تسلیحاتی مثل جنگنده اف 35 و پهپاد MQ-9 است. این تصمیم تا حدی ناشی از حضور بازیگر جدید در منطقه خاورمیانه و حاشیه خلیج فارس در حوزه فروش سلاح به نام چین است.

پکن در سال‌های اخیر حجم فروش سلاح خود در این منطقه را شدیدا افزایش داده و به نوعی در حال نفوذ در بازارهای سنتی آمریکا است.

بر اساس آمار موسسه صلح استکهلم، حجم صادرات سلاح در جهان در فاصله سال‌های 2016 الی 2020 در مقایسه با سال‌های 2011 تا 2015 میلادی به صورت کلی کاهش داشته است، ولی این رقم برای منطقه خاورمیانه با افزایش 25 درصدی رو به رو بوده است.

نکته جالب و قابل توجه در این بخش حضور قوی چین در این بازار، خصوصا در بحث فروش تسلیحات به دو کشور عربستان و امارات متحده عربی بوده است.

چین به صورت سنتی بازیگر قوی در این بخش از جهان در حوزه فروش جنگ افزار نبوده است، اما در فاصله سال‌های 2016 تا 2020 میلادی در مقایسه با بازه زمانی سال‌های 2011 تا 2015 میلادی، فروش تسلیحات چینی به عربستان سعودی 386 درصد و به امارات متحده عربی 169 درصد افزایش داشته است.

مسئله در اینجاست که آمریکا هنوز فروشنده اصلی سلاح به این دو کشور حساب می شود و چین با وجود رشد سنگین هنوز سهم اصلی از بازار تسلیحات این دو کشور را به دست نیاورده است.

اما مسئله مهم و قابل توجه در اینجا نگاه دراز مدت و نوع فروش تسلیحات چینی به این کشورها به حساب می‌آید.

بخش عمده صادرات تسلیحاتی چین به این دو کشور شامل پرنده‌های بدون سرنشین شناسایی و تهاجمی می‌شود که آمریکا از فروش گونه‌های تهاجمی به این دو متحد نزدیک سر باز زده است.

عربستان سعودی در سال 2014 میلادی تعدادی از پهپادهای CH-4 چینی را خریداری کرده و در ادامه حداقل 15 فروند دیگر از این پهپادها را هم خریداری کرد.

اماراتی‌ها نیز در سال 2011 میلادی 5 فروند پهپاد وینگ لونگ 1 را خریداری کردند و به دلیل نیاز به افزایش توان بدون سرنشین در سال 2017 میلادی تعدادی از پهپادهای وینگ لونگ 2 چینی را نیز خریداری کردند.

این دو کشور حجم زیادی از بمب‌ها و موشک‌های هدایت شونده را نیز برای مسلح کردن این پهپادها خریداری کردند.

مسئله در اینجا نهفته است که با افزایش سطح تکنولوژی و فناوری چین در حوزه نظامی یک رقیب بزرگ برای آمریکا در بازار فروش سلاح ایجاد شده است.

چین و تا حدی روسیه از هر فرصتی برای فروش سلاح در این منطقه و خصوصا به کشورهایی که متحدان قدیمی آمریکا هستند استفاده می کنند.

آنها این فرصت را موقعیتی می‌دانند تا هر چه بیشتر موقعیت آمریکا را در این کشورها تضعیف کرده و در سایه این فروش‌های تسلیحاتی نفوذ خود را نیز در این کشورها گسترش دهند.

بر خلاف آمریکا، چین و روسیه مشکل خاصی با انتقال این تسلیحات به دیگر کشورها و حتی بازیگران غیر دولتی ندارند و این خود یک موقعیت مناسب برای کشورهایی مثل امارات و عربستان سعودی حساب می‌شود.

به نظر می‌رسد این مسئله یکی از نکاتی مهمی است که در نهایت باعث شد تا دولت بایدن با فروش پهپادهای سری ریپر به امارات موافقت کند.

تحقیق و ترجمه توسط چین‌نگار

دیدگاهی در “رشد سریع فروش تسلیحات چین در خاورمیانه

  1. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some
    targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Cheers! You can read similar art here:
    Wool product

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *