فناوری‌های پیشرفته چین طی 5 سال آینده به کدام سمت می‌روند؟

پکن به دلیل برخورد با موانع فراروی فناوری، به ویژه آنهایی که از سوی ایالات متحده آمریکا ایجاد شده، در طرح پنج ساله جدید خود تغییرات راهبردی مهمی را ایجاد کرده است.

اکنون چین کمتر بر روی ادغام فناوری­‌های پیشرفته­ سایر کشورها تمرکز خواهد کرد، بلکه تأکید بر ایجاد و توسعه آنها توسط خود این کشور است.

چین جزئیات برخی از برنامه­‌های خود در مورد فناوری­‌های جدید را همزمان با انتشار خلاصه «طرح پنج­ساله» بعدی این کشور که تا سال 2025 را در بر می­گیرد، آشکار کرده است.

فناوری یکی از بحث­برانگیزترین زمینه­‌های روابط پکن با واشنگتن است که چین آن را برای نوسازی و خوداتکایی این کشور طی پانزده سال آینده حیاتی می‌­داند.

در سند برنامه جدید، پکن از تغییر راهبرد قبلی خود که مبتنی بر «تلفیق و شبیه­‌سازی» نوآوری­‌های خارجی بود به سمت سرمایه­‌گذاری در نوآوری­‌های داخلی خبر داده است.

برنامه پنج ساله چیست؟

این چهاردهمین برنامه پنج­ ساله چین است که برای تعیین جهت کلی توسعه این کشور تهیه شده است.

خلاصه‌­ای از این طرح در اواخر اکتبر پس از جلسه‌­ای که با حضور حدود 300 تن از اعضای کمیته مرکزی حزب کمونیست در پکن برای بحث و گفتگو پیرامون این طرح تشکیل شده بود، منتشر گردید.

طبق این خلاصه طرح، مواردی همچون هوش مصنوعی، ارتباطات کوانتومی، چیپ­های الکترونیکی، بهداشت و مهندسی بیولوژیکی که تحقیقات مربوط به آنها تحت ­حمایت دولت است، به لیست فناوری­‌های کلیدی «پیشران و راهبردی» اضافه شده­‌اند.

این لیست از قبل شامل تحقیقات مربوط به هوافضا، اعماق دریا و اعماق زمین و علوم اعصاب بوده است.

در این سند آمده است که طی پنج سال آینده دانشمندان و محققان چینی باید تلاش‌­های خود را صرف فهم جدیدترین رشته­‌های علمی؛ توسعه اجتماعی و اقتصادی؛ امنیت اقتصادی و ملی؛ و سلامتی انسان کنند.

چرا این طرح مهم است؟

تانگ لی، استاد سیاست عمومی و متخصص سیاست نوآوری در دانشگاه فودان در شانگهای، گفت که این طرح تغییر در تفکر پکن را نشان می­‌دهد.

در برنامه پنج­ساله قبلی، که شامل دوره 2016 تا 2020 بود، استراتژی پکن متمرکز بر تقویت تحقیقات بنیادی و ظرفیت­‌سازی برای نوآوری بود. در آن طرح همچنین بر لزوم تقویت نوآوری از طریق تلفیق فناوری­‌های خارجی تأکید شده بود.

اما این­ها مربوط به دوره قبل از کاهش سطح روابط چین با ایالات متحده آمریکا بود.

تانگ با اشاره به حوزه­‌های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM)، گفت: «حتی اگر چین و دولت بعدی ایالات متحده همکاری­‌های خود را در زمینه مسائل جهانی نظیر تغییرات آب­ و­ هوایی و بهداشت از سر بگیرند … بعید است که غرب ممنوعیت دسترسی (چین) به برخی فناوری­‌های اصلی و تحقیقات علمی و مبادلات دانشگاهی با این کشور را در رشته­‌های مهم علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) کاهش دهد.»

او گفت که استراتژی تلفیق و شبیه­‌سازی برنامه قبلی اکنون کمتر موثر خواهد بود.

«اگر چین بخواهد در سال 2035 به هدف خود یعنی مدرن­‌سازی برسد، باید وابستگی به فناوری­‌های مهم خارجی را کاهش دهد.»

این سخن توسط چه کسان دیگری هم تکرار می­‌شود؟

ژانگ شیائوکیانگ، نایب رئیس پیشین کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین (NDRC)، که بالاترین کمیسیون برای برنامه­‌ریزی اقتصادی است، در نشستی در ماه نوامبر در پکن گفت به میزانی که چین به عنوان یک رقیب برای سایر کشورها ظاهر شد فضا برای تلفیق و شبیه­سازی فناوری­‌ها در این کشور تنگ­تر شد، زیرا کشورهای پیشرفته نگران از دست دادن قدرت خود بودند.

طبق گزارش پایگاه اقتصادی سَیشین (Caixin) وی در ادامه عنوان کرد که چین در زمینه سیستم­‌های موقعیت­یابی ماهواره‌­ای، ساخت کشتی پیشرفته، انرژی­‌های جدید برای وسایل نقلیه و رباتیک با کشورهای دیگر همگام شده است و شاید مجبور باشد برای پیشرفت­‌های آتی بیشتر به توانایی‌های خود متکی باشد.

قلمروهای جدید تحقیق کدامند؟

در یکی از سندهای مربوط به برنامه پنج ساله، کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین (NDRC) فهرستی از اکتشافات علمی جاه­‌طلبانه جدید، مانند تکامل ساختار کیهانی، منشأ زندگی، علوم شناختی و فیزیک اتمی را ارائه داد.

این کمیسیون با حمایت از توسعه صنعتی، حوزه­‌هایی مانند ارتباط از راه دور، انرژی، علم مواد، هوافضا، ماشین­ آلات و تجهیزات و داروسازی را معرفی کرد که چین باید برای دستیابی به موفقیت بدانها بپردازد.

فناوری­‌های سبز که می­‌توانند به کاهش آلودگی و ترمیم محیط‌ زیست کمک کنند نیز از اولویت­‌ها هستند که مواردی متعدد از صرفه‌­جویی در مصرف آب گرفته تا کشاورزی هوشمند را شامل می­‌شوند. فناوری­‌های ایمنی­ عمومی و مدیریت شهر هوشمند نیز در لیست فناوری­‌های مربوط به توسعه اجتماعی قرار دارند.

در مقوله بهداشت، اولویت­‌ها شامل بیماری­‌های مزمن و درمان دقیق آنها، پیشگیری و کنترل بیماری­‌های واگیردار، تولید دارو، وسایل پزشکی و طب سنتی چینی است.

طبق نظر کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین: «تحقیقات در مورد فناوری­‌های پیشرفته راهبردی … یک ضرورت اساسی برای حفاظت از اقتصاد کشور، توانمندی دفاعی و سایر نگرانی­‌های امنیتی این کشور است.»

اولویت‌های فناوری پیشرفته راهبردی کدامند؟

محاسبات پیشرفته، ارتباطات سیار، بلاکچین و نرم‌­افزارهای اساسی به عنوان فناوری­‌های اطلاعاتی اولویت­‌دار ذکر شده­‌اند.

در بخش فناوری ساخت هوشمند، اولویت نوآوری­‌ها باید شامل تولید با عملکرد بالا، کارخانه­‌های هوشمند، تولید لیزر، چاپ سه­‌بعدی و نیمه­‌رساناها باشد.

در بخش انرژی­‌های جدید، تمرکز بر روی نیروگاه­‌های هسته‌­ای پیشرفته، سیستم­های پیشرفته ذخیره انرژی، سوخت و باتری­‌های هیدروژنی، باد و انرژی خورشیدی و بالاخره انتقال غیرمتعارف برق خواهد بود.

اصلاح مولکولی گیاهان و دام‌­ها، اصلاح ژن، مواد جدید، استرودینامیک (ستاره­ پویا شناسی)، سرویس­‌دهی به فضاپیماهای درون­‌مدار و ایجاد کارخانه‌های ساخت قطعات فضاپیماها نیز از جمله برخی از فناوری­‌های راهبردی است که توسط کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین (NDRC) به عنوان اولویت­‌های تحقیق و توسعه معرفی شده‌­اند.

مقامات بالا چه حمایت­‌هایی می­‌کنند؟

پکن نقش پررنگ­‌تری را برای تجارت قائل است و این نشان می­‌دهد که آنها آماده‌­اند تا سیستم تحمیلی از بالا به پایین و دولتی خود را در تحقیقات علوم و فناوری­‌های پیشرفته تغییر دهند.

طبق رویکرد جدید، نهادهای تجاری اکنون می­‌توانند به تحقیقات تجربی پرداخته و پروژه­‌های کلیدی تحقیقاتی ملی را انجام دهند – چیزی که قبلاً در انحصار نهادهای تحقیقاتی ملی، موسسات علمی برتر و دانشگاه­‌ها بود.

طبق خلاصه برنامه پنج ساله، به شرکت­‌های خصوصی تخفیف مالیاتی داده می­‌شود تا آنها را به مشارکت در تحقیقات ترغیب کنند.

بر اساس نظر کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین انتظار می‌­رود سرمایه­‌گذاری در زیرساخت­‌های جدیدی که نوآوری­‌ها را پشتیبانی می­‌کنند (از جمله پروژه‌­های اکتشافات فضایی و امکانات اصلی تحقیقات علمی) به رونق اقتصاد این کشور کمک کند.

منبع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *