معرفی گزارش رند| جریان‌های علمی و فناوری بین ایالات متحده و چین

اندیشکده رند در گزارشی با عنوان «جریان‌های علمی و فناوری بین ایالات متحده و چین» به بررسی رقابت در این عرصه بین دو قدرت بزرگ جهان پرداخته است که در زیر می‌توانید خلاصه‌ای از این گزارش را ملاحظه بفرمایید.

درباره این گزارش

رقابت در زمینه علم و فناوری، به صحنه رقابت استراتژیک بین ایالات متحده و چین تبدیل شده است و رهبران رده بالای هر دو کشور، جایزه این مسابقه  که “برتری علمی و فناورانه” است را به عنوان یک اولویت ملی تعیین کرده‌اند.

این برتری از دو روش اصلی قابل دستیابی است: اتکای یک کشور به منابع و فعالیت‌های نوآورانه علمی و فناورانه داخلی خود یا بهره‌برداری از دارایی‌های علمی و فناوری خارجی.

تمرکز این پژوهش بر رویکرد دوم است. به طور ویژه، این پژوهش به بررسی سه نوع جریان بین ایالات متحده و چین می پردازد:

– جریان ورودی‌های فناوری ایالات متحده به فناوری نظامی چین،

– رفت‌و‌آمد و تبادل پژوهشگران علمی دو کشور ایالات متحده و چین،

– و همکاری علمی بین پژوهشگران مستقر در ایالات متحده و پژوهشگران مستقر درچین

این گزارش در ژانویه 2023 به پایان رسید و قبل از انتشار عمومی، توسط حامی مالی و دفتر دفاع پیش از انتشار و بررسی امنیتی مورد بازبینی امنیتی قرار گرفت.

خلاصه

موضوع گزارش

رقابت در زمینه علم و فناوری، به صحنه رقابت استراتژیک بین ایالات متحده و چین تبدیل شده است و رهبران رده بالای هر دو کشور، جایزه این مسابقه  که “برتری علمی و فناورانه” است را به عنوان یک اولویت ملی تعیین کرده‌اند.این رقابت استراتژیک نحوه تفسیر جریان‌ علم و فناوری بین‌المللی بین ایالات متحده و چین در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

از یک سو، فعالیت بین‌المللی پژوهشگران و انتقال دانش، تخصیص کارآمد منابع علمی و فناوری را ارتقا می‌بخشد و بهره‌وری سیستم تولید دانش ایالات متحده را افزایش می دهد. از سوی دیگر، اگر چین از دانش و فناوری توسعه‌یافته در ایالات متحده برای مدرن‌سازی ارتش خود یا کسب مزیت رقابتی استفاده کند، ممکن است برای امنیت ملی آمریکا در بردارنده مخاطراتی باشد. با این وجود، قبل از ارزیابی اثر خالص جریان‌های علم و فناوری بین‌المللی، ابتدا باید این جریان‌ها اندازه‌گیری و توصیف شوند. هدف این گزارش، کمّی کردن و توصیف سه نوع جریان بین‌المللی و مستندسازی روش‌های تجربی مورد استفاده برای انجام این کار است.

رویکرد

این گزارش سه نوع متمایز از جریان‌های بین‌المللی را با استفاده از سه رویکرد تجربی و منابع اطلاعاتی متمایز بررسی می‌کند. برای ارزیابی ورودی‌های فناوری به فناوری نظامی چینی پتنت ‌شده، نقل‌قول‌ها را از آثار قبلی موجود در پتنت‌های نظامی چینی تجزیه و تحلیل می‌کنیم.

برای ارزیابی تبادل پژوهشگران بین ایالات متحده و چین در طول زمان، تغییرات در وابستگی نویسندگان در مقالات علمی را دنبال می‌کنیم. در نهایت، برای توصیف همکاری‌های بین‌المللی در تحقیقات مهندسی هوافضا، از داده‌های هم‌نویسی  مقالات علمی استفاده می‌کنیم.

یافتهها

یافته‌های مربوط به ورودی‌ها به فناوری نظامی چین

  • بیشتر آثار قبلی – مفهوم “آثار قبلی” به هر ماده‌ای اشاره دارد (در عمل، معمولاً سایر پتنت‌های دیگر یا ادبیات غیر پتنتی، مانند انتشارات علمی) که می‌تواند ثابت کند اختراع مورد بررسی، معیارهای پتنت‌پذیری جدید و غیربدیهی بودن را برآورده می کند- که در پتنت‌های نظامی چین مورد نقل قول قرار گرفته، از دیگر سازمان‌های چینی هستند.
  • ایالات متحده بزرگترین منبع خارجی آثار قبلی، در فناوری نظامی چینی پتنت شده است. فناوری‌های توسعه یافته توسط ارتش و نیروی دریایی ایالات متحده بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

یافته‌ها درباره جریان تبادل پژوهشگران بین‌المللی

کمتر از 3 درصد از پژوهشگران مورد بررسی در پژوهش ما که در ایالات متحده یا چین مستقر بودند بین سال‌های 2011 تا 2020 در سطح بین‌المللی جابجا شدند (به این معنی که وابستگی به یک دانشگاه در کشور دیگر را کسب کردند).

  • از بین پژوهشگران سیار بین‌المللی مورد بررسی در پژوهش ما، پژوهشگران مستقر در ایالات متحده بیشتر به یک دانشگاه یا سازمان خاص چینی منتقل می‌شدند تا اینکه ایالات متحده را ترک کنند و سپس بازگردند. پژوهشگران مستقر در چین هم اغلب پس از مدتی زندگی در ایالات متحده به چین برمی‌گشتند.
  • اکثر پژوهشگران بین‌المللی سیار در مقطعی به چند دانشگاه یا سازمان مرتبط متصل شدند. این پژوهشگران بیشتر از اینکه نهایتا مهاجرت کنند، اغلب به یک دانشگاه یا نهاد در کشور خود بازگشتند یا وابستگی خود به آن دانشگاه‌ها یا نهادها را حفظ کردند.
  • در میان محققان سیار بین‌المللی، افراد بازگشته از جابجایی، بیشترین تأثیر را بواسطه تعداد نقل‌قول‌ها داشتند.

یافته‌ها درباره همکاری پژوهشی بین ایالات متحده و چین

  • تأثیر همکاری پژوهشی ایالات متحده و چین را باید از لحاظ تهدیدها و مزایا بررسی کرد. ما شواهدی از هر دو ارائه می‌کنیم.

o       تهدیدها: سازمان‌های مستقر در ایالات متحده با سازمان‌های چینی مرتبط با ارتش آزادی‌بخش خلق چین در تالیف و نگارش مشترک مقالات مهندسی هوافضا در سال‌های اخیر نسبت به گذشته همکاری بیشتری داشته‌اند.

  • تعداد قابل توجهی از همکاری‌های پژوهشی بین ایالات متحده و چین در مورد موضوعات حساس مانند سیستم‌های مافوق صوت(هایپرسونیک) وجود دارد.

o        مزیت: متوجه شدیم که مقالات هوافضای نوشته شده توسط تیم‌هایی متشکل از پژوهشگران ایالات متحده و چین تاثیری بیشتر از میانگین دارند و بیشتر بین رشته‌ای هستند.

فرایافته

  • ماهیت و بزرگی جریان‌های علم و فناوری بین‌المللی را می‌توان با استفاده از داده‌های پتنت و انتشارات ارزیابی کرد. با این حال، سیاست‌های موثر بر اساس ارزیابی دقیق هزینه‌ها‌ و فایده‌های بازیابی و نشر اطلاعات تعیین می‌شود .

اگرچه همکاری پژوهشی ایالات متحده با دانشگاه “Seven Sons” یا دانشگاهی وابسته به ارتش آزادی‌بخش خلق چین (PLA) به خودی خود به امنیت ملی آسیبی وارد نمی‌کند، اما در صورتی که دانش و فناوری تولید شده در ایالات متحده توسط چین برای مدرنیزه شدن ارتش یا به دست آوردن مزیت رقابتی به کار گرفته شود، ممکن است امنیت ملی ایالات متحده را با مخاطراتی مواجه کند.

لینک PDF گزارش کامل زند

منبع: rand

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *