به گفته پژوهشگران، چین اولین دستگاه شناسایی زیردریایی جهان بر اساس 6G ، فناوری ارتباطی نسل بعد را آزمایش کرده است.
دانشمندان شرکت کننده در این آزمایش گفتهاند دستگاه تراهرتز توانست ارتعاشات سطحی بسیار کوچکی که توسط یک منبع صوتی با فرکانس پایین در دریای آزاد ایجاد میشد را شناسایی کند.
این امواج کوچک ارتفاعی در حدود 10 نانومتر داشتند که بسیار کمتر از محدوده شناسایی فناوریهای موجود است. ردیابی و تجزیه و تحلیل این امواج نه تنها میتواند به شناسایی زیردریاییها کمک کند، بلکه میتواند اطلاعاتی حیاتی مانند امضای صوتی یا مدل زیردریایی را نیز جمعآوری کند.
تیم پروژه دانشگاه ملی فناوری دفاعی اعلام کرد: این فناوری «پتانسیل کاربردی قابل توجهی در شناسایی شناورهای زیر آب و سایر حوزهها خواهد داشت». تحقیقات آنها در 11 آگوست در ژورنال رادارز که یک ژورنال معتبر علمی به زبان چینی است، منتشر شد.
تراهرتز یک محدوده فرکانسی است که بین تابش مایکروویو و مادون قرمز است. فناوری تراهرتز به عنوان یک راه حل بالقوه برای دستیابی به نرخهای بالای انتقال داده و تأخیر کم، در نسل بعدی فناوری ارتباطات یا 6G پیشنهاد شده است.
سیگنالهای الکترومغناطیسی در این محدوده نه تنها اطلاعات بسیار بیشتری را نسبت به روشهای ارتباطی موجود منتقل می کنند، بلکه قادرند اطلاعات مربوط به محیط را نیز جمعآوری کنند. به عنوان مثال، برخی از فرودگاههای چین از دستگاههای غربالگری تراهرتز برای شناسایی اقلام غیرقانونی پنهان شده در زیر لباس مسافران استفاده میکنند.
تولید سیگنالهای قدرتمند تراهرتز در گذشته دشوار بود، اما دانشمندان در چین و سایر کشورها به مدد افزایش سرمایهگذاری در فناوری 6G در سالهای اخیر، به پیشرفتهایی دست یافتهاند که استفاده گسترده از این فناوری را ممکن ساخته است.
به گفته تیم چینی، با توجه به پیشرفتهای به دست آمده، آشکارساز زیردریایی تراهرتز میتواند به اندازهای کوچک باشد که بر روی یک پهپاد نصب شود.
در مقاله آنها آمده است: «پلتفرم کوچک پهپاد (UAV) از مزیتهایی مانند تحرک بالا، هزینه کم و به کارگیری آسان برخوردار است و میتواند در هماهنگی با سایر روشهای شناسایی زیردریایی مانند آشکارساز ناهنجاری مغناطیسی (MAD)، رادار مایکروویو یا لیزر کار کند.
آنها افزودند: “به عنوان مکمل روشهای شناسایی موجود، این روش میتواند اطلاعات مهمی برای تشخیص و شناسایی زیردریاییها جمعآوری کند.”
در این مقاله به زمان انجام این آزمایش اشاره نشده، اما محل انجام این آزمایش، مکانی نامعلوم در شمال شرقی شهر دالیان در دریای زرد بوده است. طبق مقاله آنها، در زمان آزمایش، آب و هوا مناسب بوده، اما فروپاشی امواج حبابهای زیادی تولید کرده بوده است.
دانشمندان نظامی در این آزمایش از یک منبع صوتی مصنوعی برای شبیهسازی صدای ساطع شده از زیردریایی استفاده کردند. برای تقلید پرواز پهپاد، آشکارساز زیردریایی توسط بازوی یک کشتی تحقیقاتی حمل میشد.
به گفته محققان، هنگامی که یک زیردریایی با سرعت بالا در حال حرکت است، “نویز تابشی قابل توجهی تولید می کند که به سطح آب منتقل میشود و باعث ایجاد لرزش در سطح میشود.”
اما زمانی که این ارتعاش به سطح میرسد، بسیار ضعیف میشود و جداسازی آن از امواج طبیعی اقیانوس در گذشته عملا غیرممکن مینمود.
در این آزمایش، حسگر تراهرتز امواج مصنوعی را با ارتفاع متغیری از 10 تا 100 نانومتر، بسته به شرایط دریا، شناسایی کرد.
طبق اظهارات تیم پژوهشی، نتیجه به دست آمده، یک معجزه سخت افزاری و نرم افزاری بود و فرکانس بالای امواج تراهرتز باعث حساسیت فوقالعاده آن شده بود.
دانشمندان چینی ادعا میکنند که آنها، اولین الگوریتم جهان را توسعه دادهاند که قادر است به طور موثر امواج در اندازه نانومتر را بر روی آبهای متلاطم اقیانوس شناسایی کند. به گفته آنها، از همین فناوری میتوان در ارتباطات زیردریایی استفاده کرد.
گاهی اوقات لازم است یک زیردریایی برای هماهنگی حرکات خود با هواپیماهای دوست در یک عملیات نظامی بزرگ تماس برقرار کند. کاپیتان توانست در این آزمایش، پیامها را در ارتعاشات سطحی بسیار کوچک رمزگذاری کند که برای نیروهای دشمن قابل تشخیص نبود.
این محققان اظهار کردند: «با تشخیص سیگنالهای ارتعاش صوتی سطحی، امکان معکوس کردن اطلاعات منتقلشده توسط منابع صوتی زیر آب وجود دارد».
آنها گفتند که نتیجه آزمایش در دریا نشان داد فناوری تراهرتز دارای «رزولوشن سیگنال بالایی» برای ارتباط میان محیطهای مختلف است، موضوعی که همچنان برای نیروهای دریایی به عنوان یک چالش مطرح است.
به گفته آنها، فناوری6G در آزمایشهای جداگانهای برای ارتباط از فاصله نزدیک، بین آب و هوا مورد استفاده قرار گرفته و نتایج موفقیتآمیزی نیز در برداشته است.
منبع: scmp