چین در حال آمادهسازی برای عرضه واکسنهای ویروس کرونا به کشورهای آفریقایی است. بر این اساس قرار است آدیسآبابا مرکز لجستیکی و مصر و مراکش به عنوان مراکز تولید واکسن چینی کرونا باشند.
درواقع پکن در حال ایجاد یک شبکه لجستیکی به اصطلاح پل هوایی زنجیره سرد از شنجن به اتیوپی است.
در اوایل ماه دسامبر، شرکت Cainiao که بازوی لجستیک غول تجارت الکترونیکی چینی Alibaba است، اعلام کرد که اولین مسیر فرامرزی زنجیره سرد را با استفاده از خطوط هوایی اتیوپی آماده کرده است که برای حمل واکسن کرونا و سایر داروها مورد استفاده قرار میگیرد.
این تجهیزات دارای درجه حرارت بسیار کم است که امکان انتقال واکسن ویروس کرونا به آفریقا را فراهم میکند. این بار به طور هفتگی از شنجن به آفریقا ارسال میشود و سپس از طریق آدیسآبابا به کشورهای دیگر حمل میشود.
تحلیلگران غربی میگویند چین واکسن خود را به عنوان نوعی کمک خارجی توزیع میکند در حالی که کشورهای دیگر، از جمله انگلیس، پیشنهاد کردهاند که این کار را انجام دهند، البته در این مرحله در مقیاس بسیار کمتر از چین.
تحلیلگران میگویند پکن میتواند از واکسنهای ویروس کرونا استفاده کند تا چین را به عنوان یک شریک و متحد جهانی جا بیندازد که منافع دیپلماتیک و اقتصادی هم برای این کشور دارد.
اندیشکده شورای آتلانتیک هم گفته که در بحران کرونا، پکن سعی کرده است با ارائه کمکهای بشردوستانه، تحت پرچم دیپلماسی اهدا، برای دستیابی به اعتبار و مشروعیت سیاسی در سراسر جهان و آفریقا، نقش رهبری را داشته باشد.
تحلیلگران آمریکایی نیز میگویند که چین از واکسن خود فقط برای اهداف انسانی صرف استفاده نمیکند، بلکه برای دستیابی به منافع دیپلماتیک و اقتصادی هم استفاده میکند. به گفته آنها، چین احتمالاً از واکسن برای نفوذ در آفریقا و جاهای دیگر استفاده خواهد کرد.
مصر، مراکش و سودان کشورهای آفریقایی هستند که تاکنون دهها میلیون دوز از واکسن تولیدی چین را سفارش دادهاند.
پکن قول داده است آفریقا را در اولویت واکسنهای خود قرار دهد. این در حالی است که واکسنهای تولیدی آمریکا بیشتر به کشورهای اروپا صادر خواهد شد زیرا باید تا زمان تزریق در دمای بسیار پایین نگه داشته شود که تعداد کمی از کشورهای در حال توسعه تجهیزات نگهداری واکسن در دمای پایین را دارند.