کتابشناسی| ابرقدرت‌های هوش مصنوعی: چین، سیلیکون ولی و نظم نوین جهانی

کای فولی در کتاب ابرقدرت‌های هوش مصنوعی: چین، سیلیکون ولی و نظم نوین جهانی، به جنبه‌های اقتصادی هوش مصنوعی در چین و آمریکا می‌پردازد و این دو کشور را در این حوزه با یکدیگر مورد مقایسه قرار می‌دهد.

کتاب ابرقدرت‌های هوش مصنوعی (AI superpowers) چشم‌انداز آینده جهان را با وجود ابرقدرت‌هایی مانند سیلیکون ولی در عرصه هوش مصنوعی به نمایش می‌گذارد. در عصر کنونی مهم‌ترین دغدغه ذهنی انسان مدرن هوش مصنوعی است. تا چندین سال قبل، هوش مصنوعی اغلب در آزمایشگاه‌های علمی پژوهشی و یا فیلم‌های علمی تخیلی مورد توجه قرار داشت. عامه مردم خیال می‌کردند هوش مصنوعی به ساخت ربات‌هایی مربوط است که قادر هستند همانند انسان فکر کنند اما هیچ ارتباطی میان این تصور و زندگی روزانه انسان‌ها وجود نداشت، امروزه همه چیز دچار تغییر شده است.

صفحات روزنامه‌ها از مقالات مرتبط با آخرین نتایج و نوآوری‌های هوش مصنوعی پر است. روزانه چندین همایش تجاری درخصوص استفاده از هوش مصنوعی برای دستیابی به سود بیشتر برگزار می‌شود و دولت‌ها در سراسر دنیا برنامه‌های ملی خود را برای بهره‌مندی از هوش مصنوعی انتشار می‌دهند. اکنون هوش مصنوعی به مبحث اصلی مکالمات عمومی تبدیل شده است.

یکی از کشورهایی که در سالیان اخیر موفق شده در حوزه هوش مصنوعی خود را تقویت کند، کشور چین است. در سه سال گذشته، موج هیجان درباره هوش مصنوعی در چین آن‌قدر شدید و قوی شده که پیشرفت‌های کشورهای دیگر در برابرش ناچیز به شمار می‌آید.

در عصر امروزی شرکت‌های پژوهشی و پژوهندگان چینی هوش مصنوعی، عرصه‌های فراوانی را برای همتایان آمریکایی خود آماده کرده‌اند و الگوریتم‌ها و الگوهای تجاری نوآورانه‌ای را تجربه می‌کنند که تحول اقتصادی در چین را نوید می‌دهد و در واقع چین اکنون به ابرقدرتی در حوزه هوش مصنوعی تبدیل شده است که تنها یک رقیب واقعی به نام آمریکا دارد.

انتخاب‌های دو کشور آمریکا و چین درباره رقابت و همکاری در عرصه هوش مصنوعی، نتایج مهمی برای اقتصاد و حمکرانی در دنیا خواهد داشت. کای فولی (Kai FuLee) در کتاب ابرقدرت‌های هوش مصنوعی، سؤالات و دغدغه‌های انسان عصر حاضر درباره هوش مصنوعی و آینده بشر را پاسخ می‌دهد. پرسش‌هایی مثل آیا هوش مصنوعی انسان را به یک زندگی مرفه می‌رساند؟ معنای خودکار بودن هوش مصنوعی در هدف‌ها و مشاغل ما چه چیزی است؟ چه کشورهایی و چه افرادی از مزایای این فناوری خارق‌العاده استفاده خواهند کرد؟ آیا در جهانی که پر از انواع ربات و ماشین‌های گوناگون است، انسانیت جایی دارد یا نه؟

فولی در جایگاه یک محقق فناوری اطلاعات، مدیر اجرایی فناوری و سرمایه‌گذار در سرمایه‌گذاری‌های ریسک‌پذیر در چین و آمریکا، با بهره‌مندی از تجربه‌های خود تلاش کرده تا به این پرسش‌ها جواب دهد.

 کتاب ابرقدرت‌های هوش مصنوعی

در بخشی از کتاب ابرقدرت‌های هوش مصنوعی می‌خوانیم:

شهروندان چینی برای پرداخت‌های خرید خود در دنیای واقعی، از بارکد تلفن‌هایشان استفاده می‌کنند که بخشی از یک تحول پرداخت موبایلی است که در هیچ جای دیگر جهان ‌دیده نمی‌شود. لشکری از غذارسان‌ها و ماساژورهای آمادۀ خدمت، سوار بر اسکوترهای برقی، خیابان‌های شهرهای چین را پرترافیک کرده‌اند. آن‌ها نشان‌دهندۀ موج نزولی استارت‌آپ‌های آنلاین به آفلاین (او تو او) هستند که با تسهیل تجارت الکترونیکی در ارائۀ خدمات در دنیای واقعی مانند رساندن غذای رستوران یا تحویل مانیکور به مشتریان را بسط داده‌اند. پس ‌از آن، مدتی نگذشت که میلیون‌ها دوچرخۀ رنگارنگ به اشتراک گذاشته شد که کاربران می‌توانستند در هر جایی فقط با اسکن یک بارکد با تلفن‌های خود بر آن‌ها سوار شده یا قفلشان کنند.

ترکیب همۀ این خدمات با یکدیگر، باعث ایجاد برنامۀ کاربردی فوق‌العادۀ چینی یعنی وی‌چت شد که نوعی ابزار چندکارۀ دیجیتال برای زندگی مدرن بود. کاربران وی‌چت بدون خروج از برنامه، به ارسال پیام‌های متنی و صوتی برای دوستان، پرداخت پول مغازه‌ها، ثبت وقت ملاقات پزشک، پر کردن اظهارنامه‌های مالیاتی، باز کردن قفل دوچرخۀ عمومی و خرید بلیت هواپیما پرداختند. وی‌چت به یک برنامۀ عمومی اجتماعی تبدیل شد که در آن انواع مختلف چت گروهی (بین همکاران، دوستان و یا افراد دارای منافع مشترک) برای مذاکره دربارۀ معاملات تجاری، برگزاری جشن‌های تولد یا گفت‌وگو دربارۀ هنر مدرن مورد استفاده قرار می‌گرفت. این برنامه مجموعه‌ای از کاربردهای ضروری ده‌ها برنامۀ آمریکایی و غیرآمریکایی را گرد هم آورده است.

جهان جایگزین دیجیتالی چین، امروزه اقیانوسی از اطلاعات جدید دربارۀ دنیای واقعی را خلق کرده و در اختیار گرفته است. ثابت‌شده که در عصر پیاده‌سازی هوش مصنوعی، این ثروت اطلاعاتی دربارۀ کاربران (موقعیت مکانی آن‌ها در هر ثانیه از روز، چگونگی رفت‌وآمد آن‌ها، سلیقۀ غذایی آن‌ها، مکان و زمان خرید مواد غذایی و نوشیدنی‌هایشان) ارزشمند است. این اطلاعات به شرکت‌ها گنجینه‌ای از عادت‌های روزانۀ کاربرانشان را ارائه می‌دهد که می‌تواند با الگوریتم‌های یادگیری عمیق ترکیب‌ شده و خدمات بسیار متنوعی از حسابرسی‌های مالی گرفته تا برنامه‌ریزی‌های شهری را ارائه دهد و همچنین از توانایی جمع‌آوری اطلاعات در شرکت‌های پیشروِ سیلیکون ولی از طریق رمزگشایی جست‌وجوها، «لایک‌ها» و یا خریدهای آنلاین بسیار فراتر است. این گنجینۀ بی‌نظیر از داده‌های دنیای واقعی، به شرکت‌های چینی کمک می‌کند تا در توسعۀ خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی نقشی مهم ایفا کنند.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *