سال گذشته، امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه در جریان صحبتهایی تامل برانگیز از دچار شدن پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به نوعی مرگ مغزی خبر داد.
در سالهای اخیر انتقادات و بحثهای زیادی حول محور این سازمان که از بازماندههای دوره جنگ سرد است تشکیل شده و نیاز به تغییرات در آن توسط بسیاری از اعضاء گوشزد شده است.
حالا و در پاسخ به نیازها گزارشی موسوم به (ناتو 2030 – اتحاد برای عصر جدید) منتشر شده که شامل 138 پیشنهاد برای تغییرات مختلف در این سازمان بوده که در 60 صفحه ارائه شده است.
در بخشی از این گزارش نگرانیها از عدم اتحاد اعضای ناتو در مقابل تهدیدات نو ظهور مطرح شده که یکی از آنها مسئله چین است.
در این گزارش به این مسئله اشاره شده که چین دیگر صرفا یک شریک تجاری برای غرب نیست و در حقیقت قدرت رو به رشد قرن جدید است.
این کشور در حال سرمایهگذاری گسترده در قطب شمال، آفریقا و زیر ساختهای اروپا است و سازمان ناتو بایستی برای این وضعیت خود را آماده کند.
بر اساس صحبتهای یک دیپلمات اروپایی که این گزارش را مطالعه کرده، بخشی از پاسخ ناتو به این وضعیت بایستی حفظ برتری تکنولوژیکی بر چین، حفاظت از زیر ساختها و شبکههای کامپیوتری و همچنین افزایش سطح روابط با متحدان غیر از کشورهای ناتو مثل استرالیا باشد؛ اگر چه که بر اساس اعلام این دیپلمات راه کارهای زیادی در این بخش ارائه شده، اما مشخص نیست که آیا همه آنها صورت عملی پیدا کنند یا خیر.
بحث دیگر مربوط به افزایش تواناییها در بخش فضا بوده و ناتو اعتقاد دارد که با توجه به گسترش توانایی چین در این بخش، بایستی توانایی فضایی بازدارنده این سازمان در فضا نیز افزایش پیدا کند.
دیپلماتهای کشورهای عضو ناتو ، اتحادیه اروپا، ژاپن، کره جنوبی، نیوزلند و استرالیا در جلسهای که هفته پیش برگزار شده، صحبتهایی در خصوص تهدید چین برای آینده مشترک این کشورها و ناتو را طرح کردند.
در این جلسه مطرح شد که چین اشتراکی از نظر ارزشهای مشترک این کشورها را نداشته و سازمان ناتو باید چین را به عنوان یک قدرت در حال گسترش در نقشهها و استراتژیهای اصلی خود لحاظ کند.