چین به دنبال جلوگیری از تکرار بحران کمبود انرژی

چین همچنان در حال خرید گاز طبیعی است و مقامات این کشور از اینکه واردکنندگان حتی پس از فروکش کردن بحران انرژی جهانی به معاملات خود ادامه دهند، خشنودند.

به گفته افرادی که با سیاست‌گذاران دیدار و گفتگو داشته‌اند، دولت به حمایت از تلاش‌های خریداران دولتی برای امضای قراردادهای بلندمدت و حتی سرمایه‌گذاری در تاسیسات صادراتی، به منظور تقویت امنیت انرژی تا اواسط قرن اخیر ادامه خواهد داد.

چین در مسیر تبدیل شدن به بزرگترین واردکننده گاز طبیعی مایع در جهان در سال 2023 قرار دارد. بر اساس داده‌های بلومبرگ، شرکت‌های چینی برای سومین سال متوالی بیش از سایر کشورها، گاز بیشتری را در قالب قراردادهای بلندمدت خریداری کرده‌اند.

چین به دنبال جلوگیری از تکرار بحران کمبود انرژی و در عین حال تقویت رشد اقتصادی در آینده است. قراردادهای بلندمدت LNG از این جهت جذاب هستند که محموله‌ها با قیمت نسبتاً ثابت و پایدارتری نسبت به بازار نقدی ارائه می‌شوند. در بازار نقدی ممکن است قیمت‌ها به طور ناگهانی و با شدت، مانند آنچه پس از حمله روسیه به اوکراین اتفاق افتاد، تغییر کند.

توبی کوپسون، رئیس تجارت و مشاوره جهانی Trident LNG در شانگهای می‌گوید: «امنیت انرژی همیشه برای چین در اولویت قرار داشته است. “داشتن ذخیره کافی در سبد پرتفوی شرکت‌ها، به آنها اجازه می‌دهد تا نوسانات آینده را مدیریت کنند. من انتظار دارم از این دست استراتژی‌ها در آینده بیشتر ببینم.»

(چین نسبت به رقبای وارد کننده، قراردادهای بلندمدت LNG امضا می‌کند.

این کشور چندین دهه است که در بحبوحه فشار امنیت انرژی، جلوی عرضه انرژی را گرفته است.)

تلاش‌های صورت گرفته در قالب مذاکرات قراردادها، به پی‌ریزی زیرساخت پروژه‌های صادراتی جهانی کمک کرده و نقش سوخت‌های دریایی در ترکیب انرژی را پررنگ‌تر خواهد کرد. همچنین با تلاش تامین‌کنندگان در راستای جذب و جلب نظر واردکنندگان چینی، نفوذ پکن در بازار افزایش می‌یابد.

پس از بهبود روابط با ایالات متحده در سال 2021 ، چین تلاش‌های خود برای انعقاد قراردادهای بلندمدت را آغاز کرد. با اینکه واردات گاز در سال گذشته دلیل تقاضای کمتر و محدودیت‌های کووید کاهش یافته بود، خریداران چینی پس از جنگ اوکراین و قطع شدن خط لوله گاز اروپا، خرید را از سر گرفتند.

قیمت‌های بالای گاز طبیعی مایع و رقابت جهانی برای تامین آن، درس مهمی در مورد نیاز به تامین منابع پایدار به خریداران چینی آموخت. یکی از راهکارهای چین برای تامین امنیت انرژی، تنوع بخشیدن به واردات انرژی میان کشورهای مختلف برای کاهش وابستگی به یک منبع و در نتیجه کاهش خطرات مربوط به مخاطرات ژئوپلیتیک جهانی است.

چندین واردکننده دیگر، از جمله هند نیز به دنبال امضای معاملات بیشتر برای جلوگیری از کمبودهای آینده و کاهش وابستگی به تحویل فوری هستند. با این حال، چین با سرعت عمل بسیار بیشتری قراردادها را بسته است. طبق محاسبات بلومبرگ، تا کنون در سال جاری، 33 درصد از حجم LNG خریداری شده، به چین وارد شده است.

در ماه گذشته، شرکت ملی نفت چین با قطر قراردادی 27 ساله امضا کرد و در پروژه توسعه عظیم قطر صاحب سهام شد. همچنین هلدینگ انرژی ENN چین یک قراردادی چند دهه‌ای با شرکت توسعه دهنده آمریکایی Cheniere Energy Inc امضا کرد. قرار است عرضه هر دو قرارداد از سال 2026 آغاز شود.

همزمان با مذاکراتی که از سنگاپور تا هیوستون در حال انجام است، معاملات بیشتری نیز در راه است. به گفته بازرگانان چینی، در حالیکه غول‌های دولتی از جمله شرکتهای Cnooc و سینوپک در حال مذاکره با ایالات متحده هستند، شرکت‌های کوچکتر مانند گروه انرژی استانی ژجیانگ و گروه گاز پکن نیز به زعم خود به دنبال عقد قرارداد هستند. قطر هم در حال مذاکره با چندین خریدار چینی برای انعقاد قراردادهای فروش بالای بیست سال است.

بلومبرگ در ماه می گزارش داد سینوپک از جمله شرکت‌هایی است که برای سرمایه‌گذاری در توسعه گاز با عربستان سعودی در حال مذاکره است و ممکن است این سرمایه‌گذاری شامل ساخت تاسیسات صادرات سوخت باشد.

این قراردادها به تامین نیازهای ده‌ها پایانه وارداتی جدید که قرار است در طول این دهه در شهرهای ساحلی چین ساخته شوند، کمک می‌کند. به گفته مشاور نروژی شرکت ریستاد انرژی، واردات LNG این کشور تا سال 2033 ممکن است به 138 میلیون تن برسد که تقریباً دو برابر میزان فعلی است.

شی نان، تحلیلگر دیگر ریستاد در این خصوص می‌گوید در حال حاضر بیش از نیمی از تقاضای LNG چین از سال 2030 تا 2050 بدون قرارداد باقی مانده است.

به گفته این بازرگانان، دولت شرکت‌ها را مجبور به امضای قرارداد نکرده و از این رو شرکت‌های چینی فقط قراردادهایی را امضا می‌کنند که قیمت‌های جذابی دارند. همچنین خریداران چینی از قراردادهای جدید LNG برای توسعه سبدهای پورتفو و به دست آوردن فرصت‌های تجاری سودآور استفاده می‌کنند.

(انتظار می‌رود واردات LNG چین در دهه آینده به دو برابر افزایش یابد

طبق گفته ریستاد، تقاضا برای گاز مایع طبیعی تا سال 2050 به آرامی کاهش خواهد یافت.)

با این حال، چشم انداز این روند صعودی تقاضا، قطعی نیست، به خصوص که چین تولید گاز در داخل کشور را افزایش داده و ممکن است با ساخت خطوط لوله جدید، واردات زمینی گاز از روسیه افزایش یابد. در همین راستا در ماه گذشته Xie Xuguang، تحلیلگر ارشد Cnooc هشدار داد عرضه مازاد ، احتمال بیکار ماندن مکرر پایانه‌های واردات LNG را افزایش می‌دهد.

به گفته بازرگانانی که درجریان استراتژی جدید دولت قرار گرفته‌اند، قطعی و کمبود انرژی در چند سال گذشته، تفکر سیاست‌گذاران چینی را تغییر داده است و در حال حاضر، تامین امنیت انرژی را بر واردکنندگان سوخت ترجیح می‌دهند.

کمبود زغال‌سنگ – سوخت اصلی چین برای تولید برق –باعث ایجاد محدودیت‌های گسترده در تامین برق کارخانه‌ها در دوره کوتاهی در سال 2021  شد و از طرفی، کاهش تولید برق آبی باعث کمبود برق در سال 2022 شد و رشد اقتصادی را کند کرد. در پاسخ به این مشکل، کشور متعهد شد که ظرفیت استخراج معادن خود را افزایش داده و تولید زغال‌سنگ به سطح بی‌سابقه‌ای افزایش یافته است. درنتیجه انبارهای ذخیره‌سازی ذخیره مناسبی دارند و واردات در سال گذشته کاهش یافته است.

اکنون سیاست‌گذاران می‌خواهند همین سیاست را در مورد گاز نیز عملی کنند. به گفته افراد نزدیک به دولت، پکن غول‌های انرژی چینی را تحت فشار قرار داده تا تولید گاز در کشور را افزایش داده و برای افزایش خودکفایی، هزینه‌های حفاری را نیزکاهش دهند.

مایکل میدان، رئیس تحقیقات انرژی چین در مؤسسه مطالعات انرژی آکسفورد می‌گوید: «با توجه به اینکه مذاکرات در خصوص تاسیس خطوط لوله جدید در حال انجام است اما هنوز به مرحله نهایی نرسیده، خریداران چینی همچنان به دنبال تأمین منابع از بازار LNG هستند».

هر چه چین قراردادهای بیشتری امضا کند، کنترل بیشتری بر عرضه جهانی LNG پیدا می‌کند. چین در حال حاضر نقشی کلیدی در متعادل کردن بازار ایفا می‌کند و در صورت کاهش تقاضای داخلی، محموله‌های خود را به نیازمندترین خریداران می‌فروشد، و این روند با شروع معاملات جدید در این دهه گسترش خواهد یافت.

به گفته شی تحلیلگر ریستاد، خریداران بزرگ‌تر و با سابقه‌تر معمولاً در مقایسه با بازیگران کوچک‌تر یا نوظهور قدرت مذاکره بیشتری دارند و ادامه امضای قراردادهای بلندمدت یک تصمیم منطقی است.

منبع: bloomberg

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *